Zorgen

De vraag: ‘heb jij dat nou ook?’ is wellicht een goede om een (ja ik weet nu al, veel te lang….) logbericht mee te beginnen, maar is dat ook zo als het antwoord zo voor de hand liggend is? Ik kan me met de beste wil ter wereld namelijk niet voorstellen dat iemand die vraag met een hartgrondig ‘nee hoor, ik niet!’ zal kunnen beantwoorden. Willen misschien wel maar kunnen? Nee dat zit er volgens mij niet (meer) in.Natuurlijk ben ik oud en ‘wijs’ genoeg inmiddels om te weten dat het geen moer helpt maar toch lig ik er regelmatig wakker van, sterker nog, niet regelmatig maar in toenemende mate vaker!!!Is het niet via twitter, is het niet via Facebook, is het niet via de krant, is het niet via de tv, is het niet via de radio, dan is het wel omdat iemand anders er zo vol van is dat hij er toch wel over gaat praten ongeacht of hij nou juist daarover graag zou willen praten. ‘Je zegeningen tellen’ is een steeds moeilijker iets aan het worden, ik hoop van harte dat het nooit een onmogelijkheid gaat worden maar zo af en toe zie ik het toch zeer zwart in.

Wakker liggen van zorgen. Dat kent, vermoed ik zomaar, iedereen wel.
* Onze kinderen die maar niet aan de bak komen, geen kans krijgen een eigen toekomst op te bouwen omdat er geen financiële middelen voorhanden zijn en dus hoogstwaarschijnlijk nog lang onder ons dak zullen wonen, laat staan iets kunnen doen aan hun oudedagvoorziening.
* Schokkend nieuws hoe ‘alles’ maar moet kunnen, waarvoor ogen gesloten en ruggen omgedraaid worden, om die idioterie in Sochi zo uitgebreid mogelijk in de media te brengen en iedereen door de strot te duwen. Dat Nederlands zelfs de zwaarste delegatie heen stuurt om gezellig met vriendje Poetin de lakens te delen. Terwijl op die tv-zenders die wel het lef hebben documentaires gebracht worden van Russische mensen die het veld moesten ruimen voor de hotels, de stadions en andere ongein. Mensen die door de staat van alles beroofd zijn, tot zelfmoord gedwongen omdat ze geen uitweg meer zagen. Mensen die afgesloten zijn van het elektriciteitsnet omdat stroom naar de hotels moet, die een verbod krijgen om hout te stoken omdat het rook de sporters kan storen…en veel meer van die waanzin.
* Overal ter wereld worden dieren uitgemoord en uitgeroeid uit pure winstbejag.
* In Nederland zelf, waar PGB’s gekort worden, mensen met chronische ziektes weinig tot niets vergoed krijgen, ouderen die na jaren en jaren huwelijk gescheiden worden omdat ze verschillende zorgbehoeftes hebben, mits uiteraard dat men hun zorgbehoefte dusdanig groot vindt dat ze voor hulp in aanmerking komen.
* Mensen die, ongeacht alles, gedwongen worden mantelzorger te worden voor familie, buren, kennissen, vreemden
* Bedrijven in het noorden die allemaal failliet gaan waardoor duizenden mensen op straat komen te staan.
* Huizen en kerken die in hoge nood komen omdat er gas gewonnen werd en nog steeds wordt waarvan iedereen ruim heeft geprofiteerd en nog. En die dikke bazen maar met hun vette reet in een dure mercedes met chauffeur en luxe reisjes en etentjes met producten waarvan wij alleen maar kunnen dromen, de smaak niet kennen en ook nooit zullen leren kennen. Historisch en persoonlijk erfgoed heeft geen waarde meer. ‘Gewoon’ ontkennen is kennelijk al voldoende om niet verantwoordelijk te hoeven zijn voor het op zich nemen van de kosten die hierdoor ontstaan.
* (zojuist HIER gelezen) dat één of andere droplul met een duur maatpak en een rolex om zijn te vette pols aan een bureau met een 9-5 baan vindt dat alle uren buiten die 9-5 niet meer extra beloond moeten worden, dat zou niet meer van deze tijd zijn.
* Alle uitkeringsgerechtigden hebben verhuisplicht
* Mensen die niet werken maar wel met anderen samenwonen hebben geen recht op uitkering
* Medelanders die diverse toeslagen ontvangen voor familie in het buitenland
* Medelanders die goede en goedkope ziekenkostenverzekeringen krijgen waar Nederlanders daarvoor niet in aanmerkingen komen
* Belastingsdienst mag 1 jaar tijd nemen om iets uit te zoeken, zolang klager eerst maar betaalt….. waar nu 1000-en mensen zitten te wachten op teruggave van betaald geld dan wel wegstrepen van zogenaamde schuld die er niet is maar waarvan de fiscus denkt dat het er wel is
* Mensen die ‘dood’ gevonden worden terwijl ze er al jaren dood lagen maar niemand het is opgevallen…
* Criminelen die al het geluk hebben in het gevang te mogen komen krijgen de meest idiote luxe die een idioot maar kan verzinnen
* Slachtoffers van criminele gebeurtenissen krijgen de opdrachten: a) te zwijgen om de dader niet te belasten b) de dader te vergeven want hij had een slechte jeugd c) accepteren dat hij vrij blijft rondlopen want ja hij was even zijn verstand kwijt toen hij een beetje raar deed
* Dat er een debat plaatsvindt over zorg die geregeld moet worden voor kinderen omdat pa en/of ma een crimineel is
* Pedofiel die 24 kinderen tot zijn seksueel genot misbruikt en geen straf krijgt maar €.15000,00 inclusief herlocatie met ingericht huis in andere woonplaats in Nederland met auto in de garage naast het huis omdat zijn advocaat een maasje in de wet vond, en tegelijkertijd de ouders van de kinderen de opdracht krijgen te zwijgen
* De normale burger niet zijn eigen lijf en eigendommen mag verdedigen maar dan WEL de bak in draait als hij diens aanvaller een schrammetje bezorgt
* De staat zich willens en wetens verrijkt door zich heer en meester te maken en boven het volk te stellen alsof het marionetten zijn zonder wil en alles dat zij denken te bezitten of verworven te hebben natuurlijk volkomen de staat toebehoort.

En dan noem ik hierboven nog niet eens mijn ‘persoonlijke’ zorgen, de angsten die ik heb over hoe het moet als het met, zowel Joops als, mijn gezondheid achteruit gaat. Zo gezond zijn we al niet meer, Joop lichamelijk zeker niet. Ik ook niet fysiek gezien maar mentaal nog minder. Voor mij is ‘zegeningen’ tellen mijn overlevingsmodus, elke dag weer maar dat valt om de drommel nog niet mee! Vooralsnog kan ik de momenten dat het me op een half procentje nog net lukt aan maar hoe lang nog? Wanneer blijkt mijn wilskracht niet meer sterk genoeg?? Voor wát er dán gebeurt, ben ik soms doodsbang! Daarbij genomen de mensen om mij heen die me dierbaar zijn, die allemaal een zware last torsen en er soms onder lijken te bezwijken, die ik dan maar weer zo kwaad en goed als het gaat probeer tot steun en/of bemoediging te zijn, mensen die bijna ondraaglijk lijden met zich mee zeulen, waarvan ik weet dat ze er niet over willen/kunnen praten, die evengoed hun dankbaarheid en genegenheid naar mij tonen omdat ze weten dat ik er ben ongeacht het tijdstip waarop zij ‘help’ in mijn oor fluisteren. Zonder enig spoor van aarzeling in welke zin ook doe ik dit met alle liefde!!

Mijn zegeningen tellen….doe ik elke dag, noodzakelijk ‘kwaad’! Hoe contrasterend die zin, nietwaar? En toch voel ik het zo! Dankbaar als ik ben voor de mogelijkheden die we wel hebben hier thuis. Dat Joop en ik ondanks alles al bijna 37 jaar samen zijn. Dat ik mag zien en horen én mag/kan voelen wat er in het theater bij JEANS met mij gebeurt, dat ik iets in de lens van mijn camera mag vangen, dat ik mag zien hoe Brego steeds liever wordt en Noah ook nog steeds een zeer tevreden en gelukkig dier is net als Precious. Dat we nog elke dag kunnen eten en drinken ook al moeten we soms elke 10-cent stuk omdraaien, we ons nog wat (broodnodige) luxe kunnen permitteren in de vorm van 2 auto’s. Dat ik vele leuke mensen ken in weblogland op wie ik een beroep mag doen als ik iets wil bereiken. En natuurlijk niet te vergeten dat ik bepaalde mensen ‘mijn vriend’ mag noemen, iets dat natuurlijk helemaal onbetaalbaar is.

Helaas is het laatste niet voldoende om mij elke nacht de slaap der zorgen-lozen te laten slapen. De schaamte voor mijn vaderland hoopt zich op en ik kan dat niet altijd even gemakkelijk naast mij neerleggen. De zorg voor waar deze desastreuze neergang van ons allen naar toe zal leiden is een vraag die mij vaak bezig houdt, terwijl ik veel liever mijn gedachten aan leuke dingen zou wijden, het lukt me alleen niet altijd om die gedachten te negeren.

Wat moet er gedaan worden, waar moet een begin gemaakt worden, hoe ziet dat begin er dan uit? Ik weet het helaas niet, ik bevrees echter wel dat als er niet gauw iets gebeurt er nog veel ergere dingen gaan gebeuren!

12 thoughts on “Zorgen”

 1. Plato schreef:

  Wat een stuk, er zit je wel heel veel dwars. In veel dingen heb je natuurlijk gelijk. We moeten er alleen wel voor zorgen dat we ondanks dat toch nog een beetje aantrekkelijk leven hebben. Dat betekent hoe dan ook dat je van veel dingen de noodzakelijke afstand zal moeten nemen want anders verzuip je.
  Maar inderdaad, er is veel mis met de wereld.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   eh ja ….van me afschrijven helpt dus wel , snap je wel denk ik

 2. marjak schreef:

  Ja, heel herkenbaar. Ik erger me soms wild aan dat soort berichten, soms steek ik ook gewoon mijn kop in het zand en wil die berichten niet eens lezen. En ja, ik zie in het verpleeghuis waar mijn moeder zat, en waar ik nog één keer per week kom, ook dat in 1,5 jaar tijd de zorg slechter is geworden, omdat er gewoon geen geld is. Aan de verzorgenden ligt het niet, die doen hun stinkende best.
  En wat Marja zegt herken ik ook, je kunt niet de hele wereld op je schouders nemen, maar soms is het inderdaad makkelijker gezegd als gedaan, je zegeningen tellen.
  Ik wens je veel zegeningen toe!

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Ja precies….. struisvogelpolitiek spelen is iets dat ik nooit heb geleerd (helaas?) Joop kan dat juist heel erg goed, ik benijd hem er wel eens om…. maar goed, al doende leert men, ik blijf mijn best doen ;-)

   Dank je wel hoor, lief van je, jou hetzelfde gewenst natuurlijk.

 3. Trees schreef:

  Er gebeurt veel te veel in de wereld om je zorgen over te maken, maar als je dat zou gaan doen gaat het de leuke dingen overheersen. Privé dingen snap ik heel goed, daar kom je als ouders niet onderuit, wij hebben er ook mee te maken momenteel. Maar verder… aan de meeste zaken kun je niks veranderen. Probeer het los te laten want het verpest je kwaliteit van leven! Sterkte!

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Je hebt helemaal gelijk….. in de meeste gevallen lukt het loslaten me ook wel, zij het niet 100% maar toch….
   en daar waar het de overhand dreigt te krijgen gooi ik het eruit, zoals nu in een log.

   Onder het mom van, ik kan de wind niet sturen maar wel mijn zeilen bijzetten probeer ik er omheen te laveren.

   Dank je wel hoor, jullie ook!!

 4. minoesjka2 schreef:

  In de loop der jaren heb ik geleerd, als die nare dingen zo zwaar op mijn inwerken, mijn ogen er voor te sluiten, en bewust naar alles wat ik wel heb te kijken.
  En inderdaad, het haalt slapeloosheid niet weg, maar dat machteloze gevoel wel.
  Ik kan nl. niet alle narigheid van de wereld om mijn schouders dragen.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Ja precies…..dat proces draag ik ook al vele jaren constant met me mee….. wat wel of niet werkt voor mij wisselt nog wel eens….. en ja werelds last kan ik niet dragen, wil ik uiteraard ook niet…. maar er zijn gelukkig trucjes die werken om de machteloosheid niet de overhand te laten krijgen….

 5. Truus schreef:

  Als ik bewust aan al de ellende in de wereld zou denken, zou ik ook niet meer kunnen slapen. Daarom ben ik ook van de struisvogelpolitiek en het korte geheugen. Al werkt dat natuurlijk niet altijd even goed.

 6. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

  @Truus

  Je hebt helemaal gelijk… en ik denk dat het ook goed is dat dat niet altijd even goed lukt…. anders zouden we geen gevoel en compassie meer voelen, dat zou pas erg zijn.

 7. Ferrara schreef:

  Allemachtig Melody, je kunt toch niet de hele wereld in je rugzak stoppen.
  Dat is een niet te torsen ballast, maar ik vertel je geen nieuws, begrijp ik uit jouw tegenreacties. Ik lees veel tussen de regels.
  Ik hoop dat spuien je heeft opgelucht en dat het leven weer even minder zwaar is.

 8. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

  @Ferrara

  nee dat kan ook zeker niet en meestal kan ik dat ook wel loslaten onder het mom van, kan er toch niets aan veranderen.
  En op moment dat ik dat even niet kan moet ik spuien en dat lucht dan wel weer op ;-)

  Dank je wel voor je goede wensen, ja hoor, kan er weer even tegen.

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: