Zo dan…dat is ook klaar…

kerstinkopen15a

Met open mond en ogen op steeltjes zag ik van ‘t weekend op tv hoe mensen in winkels geïnterviewd werden naar hun koopgedrag in verband met kerstmis, op de vraag hoeveel men ongeveer besteedde hoorde ik, werkelijk, tot mijn verbijstering, die dame antwoorden: “500 tot 1000 euro”…. en meer van dat soort bedragen.

Van huis uit zijn noch manlief noch ikzelf opgevoed met ‘grote’ cadeaus rondom Sinterklaas en/of Kerst. Ook de exorbitante maaltijden kennen we niet uit eigen ervaringen. Toen wij zelf een gezin startten is dat zo gebleven, al die poeha eromheen hoeft voor ons niet. Misschien zien wij het verkeerd maar wij vinden zulk vertoon een beschamende poging om goed te maken wat je de rest van het jaar verzaakt. Als je de media gelooft zijn alle gezinnen hecht en wil men met kerst maar één ding en dat is samenzijn. Yeah right… of ben ik nu te sarcastisch? Ik ben moeder..natuurlijk wil ik graag mijn gezin wel met regelmaat compleet bij elkaar, maar niet specifiek met kerst. Natuurlijk lijkt het mij geweldig om wederzijdse ouders, broers en zussen met aanhang etc in 1x bij elkaar, en het gezellig te hebben. Maar heej…dat is niet ieder mens gegeven, het is geen vanzelfsprekendheid!! En dat maakt dat wij heel snel tevreden zijn met wat we wel hebben en daar dan ook enorm van kunnen genieten.

Hoe dan ook…. toen onze kinderen hun geloof in Sinterklaas verloren overlegden we met hen hoe we het voortaan zouden gaan doen. We spraken toen af dat iedereen voor de ander cadeautjes zou maken/kopen met een maximum van 5 gulden, wat enkele jaren later 5 euro werd. Het werd een sport om de leukste, en niet voor hand liggende uiteraard, cadeautjes te vinden. Na enkele jaren werd het voor mij een gewoonte om al dingetjes te kopen die ik tegenkwam. Op een veilig plekje opgeborgen uiteraard, ter bescherming van al te nieuwsgierige ogen. Nou winkel ik hoogst-hoogst-hoogst-zelden maar ik kom nog wel eens op een rommelmarkt, zit regelmatig op Ebay en Marktplaats en weet mijn weg op het internet ook wel te vinden dus keuze en mogelijkheden zat.

Manlief is daar iets minder bedreven in maar hij weet dan wel weer in onze stad de winkels te vinden waar hij slagen kan. Nadat ik vanochtend weer thuis kwam van mijn bezoek aan mijn maandagmeneer togen we gezamenlijk de stad in. Op maandag kan dat wel, is het niet druk.

Enige tijd later zat ik op de bank, omringd met diverse spullen in diverse formaten en was ik druk aan het inpakken toen ik geluiden op de trap hoorde. Onze trappen zijn nu wat luidruchtiger dan anders omdat ze kaalgeplukt en geschuurd zijn omdat Joop de boel aan het opknappen is. Dus riep ik: “ho, stop, niet verder, effe wachten”. Nadat ik een deken onder de bank vandaan gegrist had en over de spullen gelegd mocht de jeugd binnen komen, die had gelijk groot lol natuurlijk… Zij verlieten het huis en ik ruimde de deken weer op en maakte af waarmee ik bezig was.

kerstinkopen15b

Nadat ik de troep opgeruimd had en alle pakjes bij Lizzy in bewaring gegeven kon ik pen, papier, schaar en plakband ook opbergen en ging manlief de stofzuiger erdoorheen halen. De woonkamer ziet er weer netjes uit.. nu maar op naar de kerstdagen dan. De jeugd is de 1e kerstdag thuis en natuurlijk maken we het gezellig maar wel met veel lagere kosten dan die mensen op tv glimlach.

Gezelligheid is GodZijDank niet afhankelijk van de prijskaartjes maar simpelweg de genegenheid die er onderling is, elke dag van het jaar dus ook, en niet alleen, met kerst.

20 thoughts on “Zo dan…dat is ook klaar…”

 1. Ferrara schreef:

  Hartgrondig eens!
  Ik ben ook altijd later dan iedereen met de aanloop. Woensdag gaan de kaarten op de post. Elk jaar weer een sport om van oude kaarten iets leuks te maken.
  Aanstaand weekend haal ik de dozen met versiering en stalletjes uit de kast.
  Een klein boompje is ieder jaar weer speuren om de doodeenvoudige reden dat ik te laat op pad ga. Cadeautjes met kerst zijn we nooit aan begonnen. Voor ons was Sinterklaas heilig.

  1. Melody schreef:

   glimlach
   Bij ons is al vanaf de 1e dag (na ons trouwen dus) 9 december de dag waarop de kerstspullen in de woonkamer komen… dat is onze trouwdag. Altijd in het weekend daarna schrijf ik de kaarten, die ik eerder in het jaar al heel goedkoop heb gekocht. Ik maak ze niet zelf meer, dat gaat gewoon niet meer met mijn gewrichtsproblematiek.
   Een kerstboom, een echte, komt er hier ook al jaren niet meer in, ik ben er (in toenemende mate nog steeds) allergisch voor. Zelfs in een groot tuincentrum loop ik er zo snel mogelijk voorbij, door de mond ademhalend en niets aanrakend… Twee andere redenen waarom we geen boom hebben is de honden en ruimtegebrek.

   Sinterklaas heeft ook zeker mijn voorkeur … man en ik heb toentertijd de kinderen laten kiezen, hem maakt het echt niets uit, en de kinderen kozen voor kerstmis, pakjes onder de boom .. Ach wie weet verandert dat zodra onze jeugd zelf kinderen heeft en komt mijn voorkeur weer aan de orde ;-)

 2. rietepietz schreef:

  O nee, zóveel geven wij zeker niet uit voor kerstmis.
  Altijd oergezellig wanneer het lukt het hele spul even bij elkaar te hebben maar onze Amerikaantjes zijn er al sowieso vrijwel nooit tijdens de kerstdagen. Verder maakt het me niet of ze allemaal hier komen óf dat één van de anderen iets organiseert. Dit jaar hebben we een “kerstbrunch” met een groot deel van de kinderen en kleinkinderen op “derde kerstdag”, ik vind het prima.
  Meestal is er wel voor iedereen een aardigheidje maar omdat wij er niets voor hoeven te laten en de meeste jonge stelletjes wel iets kunnen gebruiken doen we meestal voor hen een toepasselijke cadeaubon met een bruikbaar (maar toch bescheiden) bedrag.

  1. rietepietz schreef:

   de brunch is bij de dochter thuis was ik vergeten.

   1. Melody schreef:

    hihi prima toch, wens jullie alvast heel veel plezier.

  2. Melody schreef:

   heerlijk toch! Zo hoort het toch ook!

 3. ria schreef:

  Gezellig met de kinderen en kleinkinders in de middaguurtjes bij elkaar. De avonden heb ik voor mezelf gereserveerd ;-)
  liefs, Ria

  1. Melody schreef:

   Of jij gelijk hebt…. het maakt ook eigenlijk niet uit hoe je het viert en met wie en wie niet… het gaat erom dat je het zo viert als dat jij het wilt…

 4. Trees schreef:

  Oh hoe herkenbaar…
  Ik heb een aantal speciale kaarten gekocht, maar er nog maar een van verstuurd. Die was even heel belangrijk!
  De rest komt wel, nog even geen tijd!
  En wij, wij gaan gewoon met zijn drietjes lekker fonduen, heel ouderwets maar zo lekker! En aangezien we dan ook lekker willen eten komen er hooguit een paar kleine hapjes op tafel voor het eten!
  XXX

  1. Melody schreef:

   Heerlijk, gewoon lekker dat doen waar jij je het prettigst bij voelt…

   xxx

 5. Marja schreef:

  Wij houden het ook heel eenvoudig.
  De sneeuwvlokken zorgen voor ernstige vertraging op mijn pc. Moest zelfs 2x herstarten. ;-(

  1. Melody schreef:

   Hartstikke goed toch als dat is zoals jullie het willen.

   Ah nr 2 die meldt er problemen door te ervaren, ik gooi t er af hoor. sorry voor t ongemak.

 6. Hanny schreef:

  Toen Jan zijn vorige vrouw nog leefde, had ik een afgrijselijke hekel aan het georganiseer waar iedereen met de kerst zou eten. Ik had totaal geen zin erin dat ze dat zij ons deden en dat wilde ik de anderen ook niet aandoen. Jij bent tijden bezig om te bedenken wat je moet eten, jij bent tijden bezig om de spullen in te kopen en jij weet waar je alles opgeborgen hebt. Dus op de dag zelf wil iedereen helpen, maar komen ze toch bij jou waar ze alles kunnen vinden en dan ga je alweer aan de gang. Dus toen Annemarie leerplichtig werd, zijn we naar Oostenrijk ‘gevlucht’ naar een appartement met maar 2 pitten. Niks geen luxe kerstdiner, maar een gewone Hollandse pot. Daarom gaan we dit jaar ook de kerstdagen weg. Niet naar Oostenrijk, waar het met sandalen niet plezierig is om in de sneeuw te lopen. We gaan naar Egmond aan Zee, kamer met zeezicht. Heerlijk zeelucht happen. Weg van alle overdreven drukte van kleding, eten en cadeaus. Want Sint en kerst vind ik geen feesten om elkaar met zeer luxe dingen te overladen. Klein maar fijn, is mijn credo.

  1. Melody schreef:

   Ja precies…. zulke ervaringen hebben wij dus ook opgedaan, altijd klagende familieleden omdat men aan tig kanten uiteen getrokken voelt… het altijd maar moeten kiezen en schipperen was ik dus ook al heel snel zat.

   Die vlucht snap ik dus helemaal… en tja nu Oostenrijk ff niet kan is jullie alternatief toch ook een prima plek. Van harte gegund dat jullie daar enorm zullen genieten.

   Absoluut!!! Hier dus ook geen auto’s en koelkasten en meer van die ongein als cadeau bij de nietstaande boom

 7. Liesbeth schreef:

  Och jij zal niet weten hoe ik erover denk. Mn reactie van de week in het theater zal wel genoeg gezegd hebben…Ik strijd al jaren tegen de bedragen die mensen uitgeven. Op mijn manier uiteraard, sarcasme in een foto, de meeste zullen het niet herkennen. Ik ben als kind geen spullen tekort gekomen (hooguit leuke kleding) dus bedragen van 500 euro? Geschift!

  1. Melody schreef:

   ;-) ik geloof…… dat ik dat wel weet ;-)

 8. Kakel schreef:

  In plaats van een vredig feest is kerst vaak een vreetfeest. In plaats van dat ik er trek van krijg, word ik er misselijk van… Alleen al het gedoe van het bedenken en uitvoeren van een zes-gangen-diner vind ik een slijtageslag. Alsof iets lekkers duur en ingewikkeld moet zijn!
  Liefs en een pakkerd

  1. Melody schreef:

   Juist !!!

   {knuffel} -x-♥

 9. Minoesjka schreef:

  Ja, belachelijk tegenwoordig hé? Hoorde vanmorgen op de radio een reclame voorbij komen, waarin een kleine lening voor gezellige kerstdagen werd aangeboden ……. het kan dus nog gekker!!
  Ik maak voor weinig geld een heerlijk kerstdiner en die oud-collega en haar dochter mogen aanschuiven, als ze er behoefte aan hebben, haar ex is nl. al overleden. Ze krijgen dan geen grote cadeaus maar een lekker hapje en wat extra warmte een aandacht ………….. daar draait kerst voor mij om.

  1. Melody schreef:

   vreselijk inderdaad !!! IK kom uit de bankwereld dus van ‘rare’ leningen kijk ik niet meer zo snel op

   Ja inderdaad, liefde !!!

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: