Vrijwilligersuitje WZA

klomp1

Vandaag was het weer zover. Het jaarlijkse uitje van de kerkdiensten-vrijwilligers-groep van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De organisatie was wederom in de kundige handen van Jan & Rens en zij hadden geregeld dat we de middag konden beginnen met een bezoek aan het Klompenmuseum in Eelde. Nadat iedereen gearriveerd was gingen we naar binnen en begonnen met koffie/thee met wat lekkers. Daarna gingen we de filmruimte binnen en kregen we een film te zien van een klein kwartier waarin we zagen hoe de naamdrager van het museum, dhr. Wietzes, zijn klompen maakte, volledig met de hand. Zeer indrukwekkend om te zien, zelfs de beelden van een latere periode waarin hij de ‘luxe’ mocht genieten om enkele machines te hebben die hem hielpen en veel tijd bespaarden.
Daarna gingen we naar een andere ruimte waar tal van klompenparen tentoongesteld stonden. Het museum beschikt over 1000-en paren en ieder jaar wisselt de tentoonstelling zodat alles eens in de zoveel jaar aan de beurt komt. Ook hier waren vele a’s en o’s te horen, vooral bij het horen van de verhalen van onze gids, een mevrouw die zeer boeiend en liefdevol sprak over het werk, en de persoon, van de museums naamgever.
Dat er niet altijd ‘zinloze’ dingen gedaan worden met subsidiegeld bleek vandaag eens te meer. Dankzij een projectsubsidie kon het museum een uitgebreide collectie klompen aankopen van een Franse klompenmaker & -verzamelaar en staan de meest uitzonderlijke klompen nu tentoongesteld. Tal van unieke, bijzonder en zeker ook bizar te noemen, klompenparen kwamen voorbij. Aan één wand hingen bijvoorbeeld 2 rekken waarin op verticale rijen klompen hingen die authentiek waren voor een provincie. Grappig, of toch niet, was wel dat er in die rij 2 provincies ontbraken. De provincies Flevoland en Utrecht hebben kennelijk geen authentieke klompen. Voor Flevoland klinkt dat vrij logisch, is immers nog een jonge provincie maar voor Utrecht is dat wel een beetje vreemd toch? (Mocht iemand dus echte Utrechtse klompen hebben dan zijn ze er in Eelde heel erg blij mee!!)
Na ons bezoek aan dat museum stapten we allemaal onze auto’s weer in en vertrokken we richting Nijlande. Een prachtig en authentieke streek ten Zuid-Oosten van Assen om bij een prachtige, rietgedekte boerderij aan te komen waar we al rookpluimen de lucht in zagen gaan. Daar zat al een ander deel van de vrijwilligers op ons te wachten en kon het bbq-en beginnen. Het was prima voorbereid en we lieten het ons allemaal heerlijk smaken, terwijl er gezellig gekeuveld werd. Het was een heerlijke middag die voorbij vloog, afgaande op de menige schaterlach die ik hoorde kan ik wel zeggen dat iedereen zich prima vermaakt heeft. Rond 18.30 begon de groep zich beetje bij beetje op te breken en keerde iedereen huiswaarts.
De foto’s die ik maakte zijn gesplitst. De foto’s waarop vrijwilligers zichtbaar waren heb ik er tussenuit gehaald want ik wil niet iemand zomaar op het internet laten verschijnen zonder dat die persoon mij daarvoor toestemming heeft gegeven, er bleven 75 foto’s over van het klompenmuseum en die kun je HIER bekijken.

8 thoughts on “Vrijwilligersuitje WZA”

 1. Trees schreef:

  Wat een mooie foto’s, de moeite waard zeg dat museum. Het programma zat goed in elkaar zeg van die dag.
  Ik ga het binnenkort voor het eerst meemaken ‘het jaarlijkse gidsenuitje’ van de
  Pyramide van Austerlitz. Ook al zo’n mooi programma en natuurlijk kan
  ik daar ook een logje over schrijven!

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Dank je wel. Ja dat was het zeker, temeer daar ik van tevoren niet wist wat ik kon verwachten. Ben blij dat ik toch gegaan ben!

   Wat leuk voor je!! Ik wens je heel veel plezier en zal naderhand met plezier je bericht erover lezen.

 2. rietepietz schreef:

  Grappig die klompen met hoge “hak” , lijkt me een heel leuke uitstap. Aan de ene kant jammer dat klompen nog nauwelijks gedragen worden maar ja, echt comfortafel is het op klompen lopen natuurlijk ook weer niet;-)

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Ja he?! Is het ook, kan ik nu beamen.

   Ja-nee… gisteren vertelde onze gids dat er “vroeger” (ergens in de jaren 50-60-70) in de stad Groningen, in het huidge UMCG, een kinderarts werkzaam was. die veel van zijn jonge patiëntjes naar deze klompenmaker doorstuurde. Die kinderen hadden dan x- of 0-benen. Zij kregen dan klompjes mee, daar moesten ze dan 3 maanden op lopen en dan terugkomen. Dan zag hij aan de slijtage van de klompjes wat er precies mis was…. sloeg dan soort van houten boutjes onder in de klomp en dat herhaalde zich dan een tijdje totdat het kind netjes kon lopen met rechte beentjes… Er zit tussen de foto’s 1 foto van zo’n paar kinderklompjes met van die boutjes aan de onderkant…

   Het kan dus wel comfortabel zijn mits ze maar aangepast gemaakt zijn. Klompen raakten uit de gratie omdat het geassocieerd werd met het ‘boer zijn, dus dom en onbelangrijk etc

 3. Minoesjka schreef:

  Wat een leuk uitje zeg! En ik wist niet dat er zulke kunstwerkjes gemaakt werden van klompen. Wat leuk om dat eens te zien. Jou foto’s geven een mooi beeld van dit bijzondere museum.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Ja inderdaad ;-) Verrassend leuk zelfs!

 4. Mirjam Kakelbont schreef:

  Wat een geweldige foto! Ik ben weleens met de fietsclub naar
  een klompenmuseum geweest, maar daar waren alleen zwaar antieke
  klompen te zien, en geen nieuwerwetse modellen ;-)
  Fijn dat jullie zo verwend zijn, daar word ik blij van!
  Liefs Kakel xxx

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   ;-)

   Dank je wel lieverd, ik was (en ben nog steeds) er ook blij(er) van ;-)

   -x-♥

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: