Uit de oude koffer

poplizzyHoe oud, of beter gezegd; jong, ik was weet ik niet meer zo heel precies. Wat ik me wel herinner was de blijdschap die ik voelde toen mijn oom Harm met tante Klaasje binnenstapten met een grote doos in handen. Ik was net verhuisd, zat nog niet op de lagere school dus het moet ergens zomer/herfst 1968 zijn geweest, ik was toen nog 5. Uit die doos kwam een grote pop die, zo vertelde mijn tante, Lizzy heette. Jarenlang heeft Lizzy bij mij op bed gezeten overdag als ik naar school was, ‘s nachts naast mij liggen slapen. Ik was zo zuinig op haar. Ze had maar 1 stelletje kleding en dat moest natuurlijk af en toe gewassen worden.

Later… toen ik het huis uit moest vertrok ik met lege handen. Helaas heb ik Lizzy nooit meer terug gezien. Moet eerlijkheidshalve ook bekennen dat ik haar vergeten was…… tot aan enkele dagen geleden!!! Zoals zo vaak surfte ik over Marktplaats, niet iets specifieks zoekend, gewoon ff tijd verdrijven en toen ineens… popte in mijn ooghoek de naam Lizzy op en acuut kwamen er vele herinneringen naar boven. Mijn oom Harm, wat was ik gek op hem, hij was ook mijn getuige toen Joop en ik trouwden. Hij was ook de eerste, na opa’s en oma’s, die onze dochter in handen kreeg nog dezelfde dag toen ze geboren werd. Helaas overleed hij hetzelfde jaar nog aan darmkanker.

Lizzy dus…. ik klikte op de naam en er opende zich een advertentie van een mevrouw die Lizzy te koop aanbood. Daar hoefde ik natuurlijk niet over na te denken, geen seconde, dus een bod was snel uitgebracht. Binnen het uur had ik een mailtje dat mijn bod geaccepteerd was en enkele minuten daarna had ik het bedrag al overgemaakt en weer even later mailde die mevrouw mij dat ze het geld binnen had en dat ze Lizzy zou opsturen. Toen ik dus vanavond thuis kwam van een heerlijk uitje kon ik de doos openmaken en Lizzy tevoorschijn toveren. Nou wilde ik haar natuurlijk niet in der nakie aan jullie voorstellen dus vroeg ik zoonlief voor mij de zolder op te klimmen. Daar ligt een antieke bruine koffer met daarin de babykleertjes van mijn eigen kroost. Niet alles natuurlijk maar wel de dingetjes die zelf gemaakt zijn en voor mij een emotionele waarde kennen. Eenmaal open kwamen ook gelijk diverse emoties los natuurlijk. Je ziet babytruitjes, met de hand gebreid en opgemaasde namen van mijn beide kinderen. Gemaakt door mijn toenmalige beste vriendin, die helaas in 2004 ten gevolge van suikerziekte stierf, maar ook breiwerkjes van oma’s, tantes en mezelf natuurlijk. Ik zocht iets uit en kleedde Lizzy aan zodat ik haar nu op beschaafde wijze aan jullie kan tonen.

52 jaar zijn en een pop kopen…. en dan als een kind (weer) zó blij zijn? Yessss thats me !!!

22 thoughts on “Uit de oude koffer”

 1. Ineke oevering schreef:

  Goedemorgen Melody,
  Wat is dit prachtig. Als klein meisje heb ik ook een hele grote pop gehad, gekregen van de Sint! Ik zie haar nog staan in de kamer op het dressoir met haar prachtige blonde krullen. Wat was ik blij met die krullenbol. Jammer genoeg is ze stuk gegaan maar ze komt zo nu en dan toch weer even terug in mijn gedachten, net als nu.
  Geniet van je lizzy en ik moet zeggen dat die kleertjes haar heel goed staan, hoor.
  In noflike wykein tawinske.
  Ineke

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Moarn famke

   Ja geweldich he? Bin der hiel slim bliid mei.

   He ba, wat spitich foar do. Hoopje datsto har ek ris weromfine sille.

   Betanke wol, jimme ek hear.

   Leafs

 2. kakel schreef:

  Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik een pop heb weggegooid. Nou was ik niet bepaald een poppenkind, maar die ene pop was aangekleed door mijn oma. Ze had een fluwelen hoedje, jurkje en jasje, met kanten kousen. Geen idee hoe de pop er uitzag maar de kleertjes zie ik nog voor me.
  Wat een tof weerzien met Lizzy. Jij gelooft ook niet in toeval, zeker :-)
  Liefs xxx

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Daar kan ik me wel iets bij voorstellen…. zo moest ik ooit mijn accordeon verkopen, inmiddels al weer 35 jaar terug, maar daar heb ik nog elke dag spijt van.

   Nee dat geloof ik inderdaad niet.

   -x-♥

 3. hanny schreef:

  Dat je er blij mee bent, kan ik me heel goed voorstellen. In tegenstelling tot jou heb ik mijn pop nog wel. Moet er niet aan denken dat zij verdwenen zou zijn. Die pop was mijn allereerste echte pop en die kreeg ik voor mijn tiende verjaardag. Eigenlijk geen leeftijd om nog poppen te krijgen. Maar ja, na de oorlog was er wel wat anders dat gekocht moest worden dan een pop.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Dat kan ik me wel voorstellen ;-)

   Ja ook daarbij kan ik me wel iets voorstellen, de verhalen/geschiedenis kennende.

   Kostbaar bezit zoiets he? Emotioneel gezien helemaal.

 4. Trees schreef:

  Een prachtig logje Mel, kan er eigenlijk slecht tegen momenteel, dat nostalgische.
  Maar ze is mooi en ik snap dat je er heel blij mee bent!
  Ik heb mijn eerste Barbie nog, met diverse setjes kleding…
  Zal het logje eens kopiëren dat ik erover heb gemaakt.. ooit..

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Dank je wel Trees.

   Aiii dat spijt me voor je, *stuurt nu snel een hoop positivo’s jouw kant op*
   Sterkte meid!

   Ik heb nooit een barbie gehad… al ben ik nu wel bezig met barbie-kleding verzamelen voor een project, daar schrijf ik nog wel eens over…

   Ja doe maar, lijkt me leuk om te lezen.

   1. trees schreef:

    Joh, geeft niet, hoort een beetje bij de situatie denk ik…
    Ik heb het klaarstaan voor dinsdag ;-).
    Fijne zondag! XXX

    1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

     Het is wellicht (hoe schraal ook) een troost dat je niet de enige bent die hier doorheen moet….. en net als met velen voor jou met wie het goed kwam, komt dat ook zo met jou weer helemaal goed.

     Ah leuk, dank je wel alvast.

     1. trees schreef:

      Komt goed hoor! Ben al een eind op weg :-)

      1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

       Dat is wel het laatste waaraan ik twijfel(de). Je bent dan letterlijk wel niet zo groot maar de kracht in jou is dat wel!

       1. trees schreef:

        Thxxxxx!

        1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

         yw ;-)

 5. rietepietz schreef:

  Wat een prachtig setje heeft ze aan, en wat mooi om op deze manier weer “even kind te zijn”.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   de oude koffie bevat genoeg ;-)
   Ja zeker weten, ben er blij mee.

 6. Anoniemandal schreef:

  Wat mooi!!!!

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Ja toch niet dan? ;-) Bin der blied mit. -x-♥

 7. Dieneke schreef:

  Hoi Melody,

  stuur je adres maar dan stuur ik je ze toe,de zoolmaat is 9 cm.Als je ze kleiner wilt kan dat ook hoor.

  groetjes Dieneke

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Hoioi

   Wat lieffff dank je wel!

   Ik mail je wel ff.

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: