Tip!!

Op 14 augustus schreef ik HIER een log over prestaties van een weblog/website. Ik gaf daarin aan dat je via GT Metrix op ieder gewenst moment een rapport kunt laten aanmaken waarin de prestaties worden weergegeven. Als je zo’n rapport aanmaakt zie je een hele rij van titels met daarachter een letter en een percentage. Het mooiste percentage met bijbehorende letter is uiteraard 100% en een A.

Nou is dat niet zo eenvoudig te bereiken, simpelweg omdat je sommige dingen niet in de hand hebt. Je bent afhankelijk van wat de provider in diens mogelijkheden heeft opgenomen indien je gratis blogt en wat die provider jou wel of niet toestaat indien je betaald logt. Sinds ik dat blogbericht schreef heb ik me verdiept in wat de mogelijkheden zijn en heb ik mijn eigen scores enorm weten op te krikken.

Waar ik in dat eerdere logbericht met name over schreef is de impact van afbeeldingen. Iedereen weet ondertussen wel dat het de laadtijd van je blog enorm ten goede komt als je de afbeelding op juiste maten in je log uploadt, oftewel eerst verkleinen en dan pas uploden. Gaandeweg mijn zoektocht kwam ik veel tegen over het bewerken van foto’s, met name het ‘croppen’ zoals men dat noemt. Dat betekent als het ware een foto verkleinen maar dan niet in formaten maar wel in gewicht. En dat dat de laadtijd ten goede komt is dan een logische gevolgtrekking.

Er zijn diverse gratis programma’s te vinden die online staan, je niet hoeft te downloaden/installeren op je pc, die dat ‘croppen’ uitvoeren. Dat daarin enorme verschillen bestaan ontdekte ik tot mijn verbazing. Niet alleen het eindresultaat verschilt per programma maar ook de handeling, in veel gevallen werd de afbeelding zowel in formaat als in gewicht verkleind en ja, dat wilde ik dus niet. Na verder zoeken en uitproberen ontdekte ik dat LUNAPIC de beste resultaten geeft.

Even terug naar een rapport van GT Metrix. Als je voor je blog zo’n rapport opvraagt zie je dus, zoals ik benoemde, vele titels met daarachter een letter en een percentage. Eén van die titels is: Optimize images. Als je op zo’n titel klikt verschijnt er een rijtje met afbeeldingen die ‘niet goed genoeg’ zijn…. om de score dan op te krikken kun je de afbeeldingen die benoemd worden aanpassen. Ik ontdekte dat afbeelding, gecropped via LUNAPIC daarin niet benoemd worden dus als oké bevonden worden. Wel zo fijn!

Kortom….deze tip wilde ik met jullie delen. Velen van ons werken immers graag en veelvuldig met afbeeldingen in hun logberichten en die afbeeldingen zou voor een groot deel bepalend voor de laadtijd en een lange laadtijd is immers ergernis nummer 1 in de wereld van websites/weblogs. Nog even de afbeeldingstips dus op een rijtje:

1) Kijk naar de breedte van de kolom waarin je de afbeelding wilt plaatsen…. verklein de breedte van de afbeelding die je erin wilt plaatsen tot dat getal minus 30 pixels voor maximale weergave, of wanneer je het resultaat dan te groot vindt nog kleiner.
2) Crop de afbeelding met LUNAPIC
3) NA 1 en 2 uploaden in je logs mediamap.

Extra tipje:
Loop ook eens je mediamap door… het gebeurt namelijk vaak dat afbeeldingen meermalen geupload worden en dan wordt er maar 1 gebruikt en de rest staat in je beheer in de mediamap, beïnvloedt wel de laadtijd maar heeft verder geen functie, opruimen levert soms veel winst op.

Mocht je meer vragen hebben….. of willen weten wat ik heb ontdekt mbt verbeteren van de prestaties, laat het gerust weten, ik help je graag verder.

6 gedachten over “Tip!!

  • Ja dat klopt, en dat heb ik, enorm zelfs, zoals je wel weet ;-)

   Het lijkt moeilijker dan het is maar als je er geen interesse voor hebt kan het inderdaad heel vervelend zijn. Dat gun ik je zeker niet!!

   En weet je? De titel van dit logbericht is “Tip”…
   Iedereen mag ermee doen wat hij/zij wil en ik zal niemand er anders om aankijken oid ongeacht wat hij ermee doet.

   En mocht je onverhoopt ooit toch die hoofdpijn krijgen ….dan weet je me te vinden!

  • Graag gedaan, ja er kan veel meer daar inderdaad….

   overigens…. ken je ‘free online image editor’?
   daar kun je ook veel , kijk maar eens.

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.