Taak

Thema Heldenreis ~ Schrijfveren van 9 april 2017: “Jouw taak in dit huis”

Ik ben geboren in de winter van 1962 en groeide op in een huishouding waarin de man en de vrouw hun rollen hadden, de vrouw bemoeide zich niet met de mannenrol en vice versa. Manlief is geboren in de lente van 1957 en groeide in identieke omstandigheden op. In die trant zijn wij dus ook beiden opgevoed.  Manlief was een gehoorzaam en volgzaam kind en vond alles best, is nog steeds zo, al is hij bijna 60. Ondergetekende daarentegen was zijn tegenovergestelde, ook dat is nog steeds zo glimlach.

Zolang als ik me kan heugen heb ik me aan die patronen gestoord, vond het zo’n onzin en dat vind ik nog steeds. Alhoewel we zogenaamd in de moderne tijd leven anno 2017 zijn er nog koppels die aan dit rollenpatroon vasthouden. Daar oordeel ik niet over, als het is wat die koppels willen, beiden, dan vind ik het goed. Ieder moet het doen zoals hij/zij dat het liefste wil, ik heb er immers niets meer noch minder om.

Als moeder in het ziekenhuis lag was vader de baas en dat vond ik heerlijk. Ik heb nog steeds haar,  ontzet van verontwaardiging, gezicht op mijn netvlies staan toen ze het antwoord van mijn broertje en mij. “nee hoor”, “Pa natuurlijk” op haar vraag ‘jullie missen mij zeker wel?’ ‘Wie kookt beter pa of ik?’  aangehoord had. Alsof het gisteren gebeurde, ligt het vers in mijn geheugen, dat mijn ouders ruzie hadden over het feit dat mijn moeder ziek op de bank lag en ze mijn vader vroeg of hij naar de dorpswinkel wilde gaan om maandverband te halen. Hij weigerde uiteraard. “en ik voor schut staan daar zeker? Iedereen kent me, iedereen ziet me, ben je gek geworden of zo?” Wie uiteindelijk op pad gestuurd werd om het dus wel te halen, kunnen jullie zo wel invullen neem ik aan, zonder dat ik dat letterlijk moet benoemen.

“Jouw taak in dit huis” … is een regel die nooit tussen manlief en mij is uitgesproken. Toen wij in 1983 gingen samenwonen werkten we beiden fulltime, hij op 10 minuten fietsen van huis en ik op 1 uur met het openbaar vervoer. Als ik ‘s avonds thuis kwam had hij altijd het eten klaar. Na het eten deden we samen wat er gebeuren moest, nooit een discussie over geweest. Op zeker moment stonden schoon-lui voor de deur, onaangekondigd. Terwijl zij de woonkamer inliepen zagen ze mijn handwerken op de bank liggen en dat manlief achter de strijkplank stond. Schoon-ma kreeg een rolberoerte. Schoon-pa klapte zijn zoon op de schouder en zei, met van plezier twinkelende ogen en een grinnik in zijn stem: “Goed bezig jochie’ . Het gesprek dat daarop volgde herinner ik me nog levendig, was geen aangename conversatie zoals jullie je vast wel zullen kunnen voorstellen. Schoon-ma had vanaf dag 1 geprobeerd zoon op andere gedachten te brengen want ja een toekomst met een luie vrouw, haar woordkeuze omdat ze vond dat mijn fysieke beperkingen aanstellerij waren. Het kwartje, dat zij ons daardoor juist nog meer naar elkaar toe dreef, is bij haar nooit gevallen. Ze sprak er schande van, mijn moeder deed daar volop aan mee. Onze vaders bemoeiden zich er niet mee maar waren ‘t duidelijk niet met hun vechtgenotes eens.

Door de jaren heen is ons huishouden nooit een kwestie van ‘Jouw taak in dit huis’ geweest. De dingen die gedaan moe(s)ten worden, gebeuren gewoon, de ene keer door hem, de andere keer door mij, maar net hoe het uitkomt qua tijd en thuis zijn en bovenal fysieke energie. Manlief gaat geen enkele klus uit de weg, ik kan helaas niet hetzelfde zeggen. Afwassen is er eentje van, ik boen liever 10 toiletpotten uit. Stofzuigen en dweilen moet hier dagelijks gebeuren, vind ik absoluut geen nare klussen om te doen maar mijn gewrichten denken daar helaas anders over. Als ik die klussen doe moet ik het naderhand bezuren. Ik doe die klussen dus ook niet zo vaak, 1 a 2 in de week ofzo, afhankelijk van de mobiliteit van mijn bewegingsapparaat. Eten koken, ook zo iets, afschuwelijk! Doe ik dus echt nooit, nou ja nooit is lang, maar bij hoogste uitzondering. Kippensoep bijvoorbeeld, die maak ik, al het andere doet manlief.

In mijn kindertijd was ik ‘het bokje’ zoals wij dat in het Gronings zeggen. De huishoudelijke klussen moesten gedaan en ik moest meehelpen, of ik nou tijd en zin had of niet. Broer hobbelde na het eten achter pa aan beiden zegen op de bank neer voor de tv. Ik kan me niet herinneren hoe vaak ik zo verontwaardigd en boos ben geweest om het feit dat ik wel moest helpen en hij niet. Het steevaste antwoord was: ‘omdat hij een jongen is’. Tssssssss
Na de middelbare school doorleren? Ik? Vergeet het maar! Ik was immers een meisje, dus ik zou trouwen en kinderen krijgen en man volgen en gehoorzamen, dus verder leren was een verkwisting van geld en tijd, aan die onzin zouden zij niet mee doen. Ehhhhh?????

Toen wij zelf kinderen kregen moesten zij uiteraard ook hun steentje bijdragen, wij werkten immers beiden en daarnaast had ik bergen aan vrijwilligerswerk en studeerde ik bovendien ook nog. Wij hebben nooit onderscheid gemaakt in klussen passend bij het geslacht, wat een idioterie en klinkklare kolder. Wij maakten onderscheid in de zin van leeftijd en mogelijkheid tot het dragen van verantwoordelijkheid die bij de klus paste  etc.

Inmiddels zijn we bijna 40 jaar samen als koppel, waarvan op een 8 maanden na 34 jaar getrouwd en terwijl ik dit zo zit uit te tikken zit ik op de bank met de benen omhoog en de flap op schoot. Manlief is in de keuken bezig met het eten. “Taken”, toebedeeld aan één van ons op basis van geslacht of welke andere ongein dan ook, dáár doen we niet aan, nooit gedaan ook, en dat zal ook vast niet veranderen.

40 thoughts on “Taak”

 1. fietszwerver schreef:

  ik kan niets anders doen , dan instemmen met jullie taak verdeling
  maar als ik terug kijk naar mijn jeugd , was het bij ons thuis precies zo , geen idioterie van jij dit omdat en ik dat omdat , gewoon alles samen net hoe het uitkwam
  en nu , nu doe ik alles voor 2 hihi
  fijne avond groet

  1. Melody schreef:

   Dat is fijn te lezen.

   Gelukkig maar dat het toen bij jou anders was!! Vind ik fijn te lezen. .

   Haha ja, zolang je niet vuil maakt voor 3 komt dat prima uit grijns

   danku danku danku, joeotoe-dels

   1. fietszwerver schreef:

    ach het was achter elke deur achter
    al kwam je er niet altijd achter
    ook al stonden in die tijd de voor en achter deur gewoon open
    en juist dat is wat ik mis
    trappenhuizen vol volk en ze kennen elkaar niet
    vandaar dat men nu spreekt over ” verborgen armoe en andere ellende ”
    geloof en of relegie zal er een flinke vinger in de pap hebben gehad
    ik heb mijn HH redelijk tot goed , in de hand

    slaap zacht groet

    1. Melody schreef:

     Ja klopt. Dat mis ik ook. Die sociale controle is vaak verfoeid maar het had wel iets!

     Daar twijfel ik niet aan hoor.😴

     1. fietszwerver schreef:

      men zegt dat de geschiedenis herhaald :)

      1. Melody schreef:

       Men heeft gelijk

       1. fietszwerver schreef:

        mogge Melody
        geen slingers dus
        en ” men ” heeft gelijk
        maar te vaak weten we niet wie die ” men ” is
        geniet de dag

        1. Melody schreef:

         nee hoor, geef die maar aan hen die ze wel leuk vinden

         haha ja daar heb jij gelijk in, het zal wel de bedoeling zijn dat wij hen niet kennen dan denk ik

         1. fietszwerver schreef:

          laten we het dan ook maar zo hihi
          je bent weer flink aan het freubelen geweest :)

          1. Melody schreef:

           Ja laten we dat maar doen….

           Jaaaaaaa heerlijkkkkk …. t liefste zou ik de hele dag niets anders doen ;-)

 2. Marja schreef:

  Gelukkig waren mijn ouders niet zo bezig met rollenpatronen. Wij evenmin.

  1. Melody schreef:

   Fijn joh! Kon het van jouw ouders natuurlijk niet inschatten maar van Robbert en jou verbaast het me dan weer niet ;-)

 3. Matroos Beek schreef:

  Ik probeer de roze kwaliteiten van mijn man zoveel mogelijk kansen te geven om zich te ontwikkelen… zodat ik verder kan toegeven aan mijn blauwe. Ook hier staat manlief als het past achter de strijkplank terwijl ik een kast van Ikea in elkaar schroef. Groeten van de klussende vrouw… vandaag in ieder geval!

  1. Melody schreef:

   iekssssssssss blauwwww????????????????? grinnik

   Haha zo kan het hier inderdaad ook toegaan… ik steek geen moeite meer in het ‘laten ontwikkelen grijns.. na bijna 40 jaar ben ik er achter dat ik daarop toch geen invloed kan uitoefenen. Beter laat dan nooit nietwaar? ;-)

   Lieve groet terug van de bankhanger, vanavond in ieder geval ;-)

 4. Kakel schreef:

  Bij de huwelijksvoltrekking heb ik de ambtenaar laten weten dat ik geen “ja” ging zeggen op de vraag of ik mijn man zou gaan gehoorzamen. Het idee! Alleen omdat hij een man is?
  Mijn ouders waren ook ouderwets. Ik moest van alles in het huishouden doen. Mijn broer niet “want die trouwt toch met een vrouw.” Echt een dooddoener.
  Dikke kus ♥

  1. Melody schreef:

   Hahaha weeeeeeerrrrrrrrrrrrr een overeenkomst….. in het gesprek vooraf kreeg ik een man tegenover me die een tekst voorlas…en of die oké was? Mijn mondelijk zwijgen maar sprekende ogen lieten hem glimlachend de tekst doorstrepen en wijzigen…

   Afschuwelijk hè? Die regel heb ik ook altijd moeten aanhoren, wilde het in mijn verhaal express niet benoemen want vond dat te voor de hand liggend…

   -x-x-x-♥♥♥

   1. Kakel schreef:

    Ik denk dat ik overeenkomsten met jou ga sparen, dat lukt me beter dan briefjes in mijn gelukspot stoppen )-:
    Knuffel ♥

    1. Melody schreef:

     Grinnikkkkkk Mij ook….. (oeps da”s er al weer eentje)

 5. Matroos Beek schreef:

  Het is nooit te laat Melody… maar beter vroeg genoeg beginnen: https://kiind.nl/seksegericht-opvoeden/

  1. Melody schreef:

   Dat hebben onze ouders gedaan…. wij heel bewust niet. Nog steeds geen spijt van… vooral niet als ik zit te smullen van weer een heerlijk bord eten door mijn zoon bereid.

 6. Matroos Beek schreef:

  Mooi is dat!

  1. Melody schreef:

   Nou en offfff 😁

 7. Dus hij kookt
  En jij doet de ‘bankzaken’
  Da’s eerlijk verdeeld

  1. Melody schreef:

   grinnik…dat vind ik nou ook ;-)

 8. rietepietz schreef:

  Veel herkenbaarheid, ik ben natuurlijk nog heel ” traditioneel” opgevoed . Ook ik vond veel dingen “niet eerlijk”, maar soms zijn dingen zijn gewoon praktisch en vallen eigenlijk niet echt te veranderen. Maar inderdaad, terwijl ik het eigenlijk een extra compliment waard vindt als je tegen heug en meug huishoudelijke taken goed uitvoert is ook mij vaak luiheid verweten. Gelukkig is dat niet mijn probleem.

  1. Melody schreef:

   Verbaast me niet …. evenmin als het feit dat ik in diezelfde traditie ben opgevoed ook al is dat dan een paar jaartjes later, mijn ouders waren op en op conservatief. Vreselijk!!
   Praktisch…. ja dat telt zeker mee… manlief werkte in ploegendiensten… ik in dagdienst en daarbij was ik jarenlang op pad met de auto door heel het land dus ik had naast 8 werkuren per dag, 5 dagen in de week, ook heel veel reistijd elke dag. En daarbuiten om veel vrijwilligerswerk en ik studeerde dus tja…er bleef weinig tijd over.

   Ach ja luiheid…dat heb ik van beide moeders ook vaak moeten aanhoren… dat heb ik altijd weggewuifd onder het mom van ‘jullie zijn gewoon jaloers omdat jullie het niet doen zoals wij…’

 9. fietszwerver schreef:

  nu de dag is al weer bijna om , dus het freubelen ook weer gedaan , toch

  1. Melody62 schreef:

   Ja inderdaad… nieuwe is al weer aan de gang

   1. fietszwerver schreef:

    mogge Melody
    jij was wel erg vroeg , als de tijd hier juist is pppfffttt
    doe mak an en geniet de dag

    1. Melody62 schreef:

     Vroeg/ laat. Klaas vaak schitterde weer eens duur afwezigheid.

     Tijd klopt dus wel.

     Komt goed. Ga mijn best doen.

     Jíj ook

     1. fietszwerver schreef:

      heb die Klaas net jou kant opgestuurd
      dus slaap wel groet

      1. Melody schreef:

       Je bent een schat… maar ik bevrees dat hij, als hij hier al aankomt, niet machtig genoeg zal zijn….

 10. fietszwerver schreef:

  en heeft het geholpen door dat ventje te sturen
  ik hoop het voor je

  1. Melody schreef:

   ja hoor, ik heb 2,5 uur geslapen zonder wakker te worden en daarna nog een uurtje gedommeld

   dank je wel hoor, lief van je.

 11. fietszwerver schreef:

  geeft ie mij toch ander zand
  sliep 6 uur aan 1 stuk

  1. Melody schreef:

   Bepaalde dingen kan niemand oplossen, zelfs Klaas Vaak niet.
   Maar weet je, ben al lang blij dat jij dat probleem niet hebt!

   1. fietszwerver schreef:

    nee sprookjes zijn leuk om te horen , oplossen doen ze niets :)
    nee ik slaap goed en juist mede dat ik mij goed kan ontspannen , ook als het ff tegen zit
    fijne avond groet

    1. Melody schreef:

     nou precies ;-)

     Dat is heel fijn maar het ‘ontspannen’ werkt in het geval van Kakel en mij niet… in onze hersenen zit schade waardoor de verbindingen met die specifieke delen die de remslaap moeten oproepen niet meer functioneren.

     dank je wel, komt goed, jij ook.

     1. fietszwerver schreef:

      hier maar ff , ik zou met jou brilletje nog verdwalen in m’n tuintje

      jammer hoor dat jullie niet lekker kunnen slapen

      geniet de dag

      1. Melody schreef:

       ongetwijfeld.

       Ja is het ook… maar ja, niet klagen maar dragen hè

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: