Oudste Dochter

Niet een stokje als dusdanig benoemd maar toch…  bij Kliefje zag ik ‘m en aangezien ik ook een oudste dochter ben kan ik ‘m dus wel invullen… Geen officieel stokje maar een lijstje van stellingen:

Een oudste dochter heeft altijd haar werk op tijd af en komt nooit ergens te laat.
Klopt helemaal. Werk is zo van: als ik eraan begin dat weet ik dat het af moet en dat lukt dan ook, zie ik er geen heil in begin ik er niet eens aan. Ergens te laat komen verafschuw ik! Ik heb een afspraak en daar hou ik me dan ook aan. Mocht het voorkomen dat ik te laat ben dan komt dat echt door onvoorziene omstandigheden zoals files door een ongeluk of iets dergelijks.

Een oudste dochter heeft een extreem verantwoordelijkheidsgevoel.
Klopt ook helemaal. Het is me vaak verweten gaandeweg de jaren dat ik verantwoordelijkheid nam waar het mij niet toebehoorde. Dat afleren heeft veel tijd gekost en nog maak ik me er wel eens schuldig aan. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel is zowel een zegen als een vloek dus.

Een oudste dochter is nogal overheersend en is een controlfreak.
Klopt, het laatste vooral. Het eerste? Tja, ik weet dat ik het kan zijn, ik weet ook dat daardoor mensen gaan steigeren dus doe ik het niet. Of ik het dan onbewust wel ben zul je aan die mensen moeten vragen die elke dag met mij te maken hebben. De touwtjes uit handen geven is echt wel een dingetje voor mij. Eén van mijn zwaarwegende motivaties om ‘nee’ te zeggen tegen een promotie. Ik ben een controlfreak, op het dwangmatige af soms. Gelukkig ben ik me dat bewust en lukt het me vrij aardig om dat binnen de perken te houden… als de onrust in mijn hoofd me tenminste niet met al te veel kracht belemmert.

Een oudste dochter bemiddelt graag zodat er geen onderhuidse spanningen zijn.
Dat klopt zeker.Opgegroeid in een situatie waar altijd spanning was kan ik dat dus maar zeer slecht verdragen. Noem het bemoeizucht maar ik grijp inderdaad wel in als ik denk dat dat nodig is om de sfeer te verbeteren. Ik kan niet met die soort spanning omgaan, dat heeft zoveel invloed op hetgeen er in mijn heksenketel gebeurt dus ik doe het dan ook als soort van voorwerk om erger bij mij zelf te voorkomen. Willen de betrokkenen niet luisteren etc dan pak ik acuut mijn biezen en vertrek ik vanuit diezelfde beschermingsdrang naar mezelf toe.

Een oudste dochter neemt gemakkelijk de leiding.
Klopt. In mijn werk maar zeker ook in het vrijwilligerswerk en in het kerkenwerk is veelvuldig gebleken dat mijn hoofd anders denkt dan van de gemiddelde ander, het denkt/werkt ook sneller en daarnaast bestaat in mijn hoofd ‘kan niet’  niet. Waar een wil is is een weg en die weg vind ik altijd.

Een oudste dochter is soms nogal bazig.
Ik bazig? Misschien dat anderen dat zo ervaren maar zo zie ik mezelf dan weer niet. Al is het wel zo dat ik me niet (meer) tot iets laat dwingen dat ik pertinent niet wil. Ik pas me met alle liefde in mij aan veel mensen aan maar zodra mijn alarmbelletjes knoeterhard “stop” gaan gillen houdt het toch écht op en dan maakt het niet uit wie die ander is noch wat die van mij vraagt..

Een oudste dochter wil altijd alles goed doen.
Ja dat klopt zeker, ben een perfectionist. Ook een zegen en vloek tegelijkertijd. Te kritisch zie ik mijn kleinste foutjes als grootste ongelukken. Dat is een restant van mijn (niet op-) voeding. “Het is wel oké maar het kan beter, overnieuw, doe nog maar een keer”. Ik kan een encyclopedie vol kalken met mijn fouten en gebreken, volgens anderen en volgens mezelf, die lijstjes zullen verschillen, dat dan weer wel.

Een oudste dochter heeft de neiging om een beetje jaloers te zijn op haar jongere zus of broer.
Ja ronduit. Niet zo heel vreemd denk ik, als je de oudste van 2 én het ongewenste kind bent in tegenstelling tot die jongere spruit. Waar hij iets uitvrat kreeg ik letterlijk de klappen. Waar hij alles mocht, mocht ik niets. Ga hier verder niet over uitweiden, jullie kunnen het zelf wel invullen denk ik zo.

Een oudste dochter is vaak nogal serieus (serieuzer dan broers en/of zussen).
Ja die vlieger gaat bij ons wel ja. De spruit na mij was een flierefluiter, niet zo vreemd, grenzen werden niet gesteld dus waren er geen richtlijnen om zich aan te houden. Ik woonde al heel jong op mezelf dus ik had geen keus, ik moest wel serieus zijn, gelukkig was ik dat al volop.

Een oudste dochter twijfelt altijd aan zichzelf: “Doe ik het wel goed genoeg? Straks kan ik het niet”.
Jaar in jaar uit wel mijn motor ja… heeft ettelijke jaren gekost om dat los te laten maar GodZijDank bestaan er mensen die er verstand van hebben. Oké niet iedereen met een papiertje in een lijstje aan de muur kan het dus je moet ze echt met een lampje zoeken maar ik prijs me gelukkig dat ik die mensen wel vond en zij mij hebben geholpen. Daar waar ik op dit vlak nu nog steken laat vallen heb ik GodZijDank manlief en vrienden om mij te corrigeren indien dat nodig is. Overigens ben ik wel van mening dat een beetje zelftwijfel zo af en toe, net als zefspot, helemaal zo slecht niet is, wenselijk en nodig zelfs wel.

14 gedachten over “Oudste Dochter

 1. De oudste dochter… geen luxepositie… blij dat ik de zevende was in een gezin van negen. Wel lastig dat ik tussen vier jongens zat…

  • Eh nee in mijn geval niet maar gelukkig is dat slechts mijn geval en niet de definitie ;-)

   Jeetjeeeeee wat geweldig, ik zou graag met je ruilen ;-)

 2. Ben ook de oudste dochter en herken veel van je antwoorden. Neem alleen verantwoording als anderen het laten liggen en dat zijn dan meestal de bijzondere/precaire gevallen. Als ik het echt niet meer kan aanzien.

 3. Herken veel enkel twijfel en jaloersheid zijn mij vreemd.Ik heb wel het geluk dat ik mij nooit,nou bijna dan, laat opjagen en mijn eigen koers vaar.

 4. Dan ben ik benieuwd naar de (on) hebbelijkheden van een jongste dochter, ik ben dus een jongste dochter. Zelf heb ik maar één dochter en die is dus zowel jongste, oudste als middelste dochter;-)

  • haha … ik ken alleen die van een jongste broertje, die ook gelijk het oudste en middelste broertje is want ik heb er maar 1… en nee in dit geval niet één is beter dan geen

 5. Grappig, ik ben ook oudste dochter en heel veel klopt wel wat hierboven staat. Het gekke is dat ik drie dochters heb, en dat het bovenstaande vooral past bij mijn tweede dochter :) Leuk stokje!
  Laifs,

  • ZO zie je maar, men zegt veel maar er zijn altijd uitzonderingen, gelukkig maar ook toch’

   Loifs weerom

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.