Ode aan een boom

Marja‘s Zwijmelen op Zaterdag

243

Gestart op 17 november 2012

Dat muziek behalve een kwestie van smaak zeer zeker ook een kwestie van gevoel is blijkt uit veel verschillende muziekstukken die in elk genre wel te vinden zijn. Georg Friedrich Händel (1685-1759) componeerde (als 2e eigenlijk) de opera Serse welke op 15 april 1738 voor het eerst werd opgevoerd en wel in het King’s Theatre in Londen. Tijdens het leven van Händel werd deze opera slechts 5 keer opgevoerd en ging als mislukking de boeken in. Uit die opera is een bepaalde aria wel heel populair geworden, al kun je je afvragen waarom want wat is er nou zo boeiend aan een boom? Dit werk van Händel is niet op zichzelf staand, hij bewerkte een libretto uit de opera Xerse van Nicolo Minato die voor het eerst op 12 januari 1654 in het Teatro dei SS.Giovanni e Paolo in Venetië werd opgevoerd met toentertijd muziek van Francesco Cavalli.
“Ombra mai fu”, ook wel de “Largo van Händel genoemd, is een ode aan een boom, de plataan om precies te zijn.
Nou vind ik toevallig, nee toeval bestaat niet glimlach, de plataan dan wel een heel mooie boom maar om er nou een ode aan te wijden en dan ook nog op zo’n waanzinnig mooie manier? Nee dat zou nooit aan mijn brein ontsproten zijn maar gelukkig is dat geen ramp want anderen konden dat wel en deden dat dan ook op heel mooie wijze.

Kom ik terug op de 1e regel  van mijn bericht… het is met muziek een kwestie van gevoel.
Ik versta de taal van dit muziekstuk niet maar de emotie die er in ligt, voelbaar in elke noot en akkoord, in combinatie met de stem die het zingt… staat bij mij garant voor kippenvel van top tot teen.
Er zijn vele covers (uiteraard) maar voor mij is deze wel 1 van de mooiste. Ik verbaas me steeds weer over de sereniteit in de stem van deze zanger, James Bowman, een Engelse countertenor uit Oxford die inmiddels al 75 jaar is. Mocht je het me eens zijn qua stemgeluid van deze meneer duik dan maar eens youtube op en type zijn naam in, er is zoveel meer moois van hem te vinden!

26 thoughts on “Ode aan een boom”

 1. fietszwerver schreef:

  mogge Melody
  de Plataan is zeker een mooie boom en ik denk een ode ook wel waard
  over de muziek , ik deed het geluid wat zachter en bekeek de clip
  zo ik kon zien op buienradar lijkt het weer nog niet zo slecht , ik neem de gok en ben aanstonds weg naar de Achterhoek
  geniet de dag

  1. Melody schreef:

   Middag Karel

   Ja zeker weten, bij mijn maandagmeneer staat er een groepje voor zijn huis.
   Haha kan ik me wel voorstellen hoor, je moet er van houden hè?

   Wie niet waagt die niet wint…. ik wens je droog en mooi weer toe aldaar.

   Hier valt de ene na de andere bui uit de lucht.

   1. fietszwerver schreef:

    nee prima weer , tot ik van het station hier naar huis fietste , 5 druppen
    nu echt regen hii

    1. Melody schreef:

     bofkont!!!

     Van ♥-e gegund, maar dat weet je wel onderhand hoop ik.

 2. AnneMarie schreef:

  Een bekend stuk en interessante verhaal erbij. Bijzonder hoe componisten muziek konden/kunnen schrijven over natuur waar wij gewoon aan voorbij vliegen. De wereld wordt er gewoon een beetje mooier van. 👍👍👍👍
  Goed weekend.

  1. Melody schreef:

   Ik d8 al wel dat jij het wel zou herkennen.

   Nou absoluut, ik probeer ook altijd een beetje van hun ‘kennis’ in mij vast te houden om te proberen ongeveer hetzelfde te ‘zien’ en ‘voelen’.

   Dank je wel hoor, jullie ook.

 3. Rietepietz schreef:

  Volgens mij maakt het helemaal niet uit wáár je een ode op schrijft , als de muziek maar goed is;)
  Hoewel heel knap is de falsetstem toch niet helemaal mijn ding. Ik hoor bij mannen liever een bas.

  1. Melody schreef:

   Als je het zo bekijkt heb je natuurlijk helemaal gelijk.

   Ja dat ben ik wel met je eens, mijn voorkeur ligt ook eerder bij de donkere / lagere stemmen maar toch kan de andere kant mij ook bekoren, zoals deze.

 4. Marja schreef:

  Prachtige muziek. Heerlijk rustgevend.

  1. Melody schreef:

   Ja hè? Vind ik ook. Fijn dat je mijn keuze kunt waarderen.

 5. Dwarsbongel schreef:

  Een goed te verteren falsetstem, terwijl ik gewoonlijk gillend naar de uit-knop vlieg. En ja, deze beelden erbij, mooi!

  1. Melody schreef:

   ;-) Dank je wel Gauke, fijn te lezen dat mijn keuze deze keer jou tot iets anders verleiden kon.

 6. Corry schreef:

  Wat prachtig. Ik heb ongeveer ademloos geluisterd. Mooie stem. We hebben hier in Nederland ook zo’n geweldige countertenor. (ben naam even kwijt).

  1. Melody schreef:

   Ja hè?! Fijn te lezen dat je er zo van genoot.

   Bedoel je misschien Maarten Engeltjes? https://youtu.be/AQ-tEMmHxWU

   1. Corry schreef:

    Weet de naam weer: Syte Buwalda. Hij heeft een grote bos krullend haar. zingt vaak in de Johannes Passion

    1. Melody schreef:

     Ohja die ja …Sytse is 3 jaar jonger dan ik ;-) Ikweet wie je bedoelt.

 7. cellie citroen schreef:

  Tsja, er zijn prinsessen die het bijzondere in bomen wel degelijk zien. Mooie muziek; ik word er heeeeel (nog) rustig van.

  1. Melody schreef:

   ;-) Niet alleen prinsessen gelukkig.

   nog???

 8. ria schreef:

  In één woord PRACHTIG. Hier word ik zo heerlijk rustig van

  Liefs en fijn weekend

  1. Melody schreef:

   Dát doet me goed dit te lezen Ria, ben blij dat ik jou een plezier heb gedaan.

   Liefs terug en hetzelfde gewenst natuurlijk!!

 9. Regenboogvlinder schreef:

  Prachtige muziek, vooral het begin.. Gek hè.. die stem erbij hoeft voor mij niet eens. Ik geniet liever van de muziek alleen!
  XXX

  1. Melody schreef:

   Ja vind ik ook.

   Daar heb je wel een punt…. beiden klinkt erg goed in mijn hoofd ;-)

   xxx

 10. Ik geef Trees gelijk. Alleen de muziek is ook mooi, erg rustgevend.

  Liefs Joanne

  1. Melody schreef:

   Dan zijn we het daarover ook eens ;-)

   Liefs terug -x-♥

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: