Ich bin (k)ein Berliner(in)

Maandagmorgen stonden Daphne en ik vroeg, en vol verwachting natuurlijk, naast ons bed. Na een ontbijt stapten we om 5.30 uur de auto in en vertrokken we richting Enschede waarna we de grens wilden passeren. Het eerste deel van de reis verliep prima, eenmaal in ons buurland werd dat ietsjes anders. Het was enorm! druk op de weg en al snel zaten we vast in een file, die naar later bleek ook erg lang zou duren, op de radio hoorden we dat er een vrachtwagen in de brand was gevlogen. Toen wij op de plek des onheils kwamen was er al niets meer van te zien. Vanaf huis hadden we 595 km voor de boeg en dat zou plm. 5 uur en 5 minuten moeten duren… dat werden er echter 7 precies.
ZIE FOTO’S HEENREIS….van Daphne, ik zat immers achter het stuur
Nadat we ons opgefrist, en wat gedronken hadden, stapten we weer de auto in en reden naar Potsdam. Daar bezochten we de ‘Evangelische Kirche, en daar staken we wat kaarsjes aan. Ook bezochten we het ‘Hollands Kwartier’. Het was vreselijk heet dus we liepen veelvuldig in de schaduw natuurlijk. Aan het eind van de middag kochten we brood, beleg, vis, fruit en wat te drinken en keerden terug naar ons hotel. Eenmaal weer op onze kamer hebben we gedoucht en zijn daarna gaan eten. Weer even later, nog erg vroeg in de avond, ging mijn lampie uit en vertrok ik naar Dromenland.

ZIE FOTO’S POTSDAM

De volgende ochtend stonden we heel vroeg op en begaven ons naar het restaurant van ons hotel alwaar we ons tegoed deden aan een stevig ontbijt. Zouden we wel of niet haast maken? Het stortte van de regen, de auto’s spoelden nog net niet van de parkeerplaats af. Toch maar niet getreuzeld want we wilden natuurlijk geen tijd verspillen, er was immers zoveel te zien? Eenmaal in het centrum van Berlijn was het stralend weer, en dat niet alleen, het was zelfs bloedverziekend heet. Zo heet zelfs dat ik verbrand ben op schouders etc, iets dat mij nooit overkomt. We liepen door de stad en nadat we een wat te drinken hadden genomen stapten we de Domkerk in, heerlijk koel daar!!! Ook hier kaarsjes gekocht en aangestoken en onze camera’s aan het werk gezet, mensenkinderen wat indrukwekkend!!!

ZIE FOTO’S STAD

Rond het middaguur stapten we in de koele auto, dankzij parkeergarage, en reden zo’n 7 km. Daar de volgende parkeergarage in, prompt naast de dierentuin, hoe ideaal kan je het krijgen. Je kon kiezen voor of alleen de dierentuin of alleen het aquarium of een combi ervan. We kozen uiteraard voor de combi omdat we beiden een aquarium hebben en daar in geïnteresseerd zijn. Dat was iedere cent meer dan waard bleek later. Toen we weer buiten kwamen begon het te druppelen, en al snel ging het harder regenen. Even zo snel als de regen kwam verdween hij ook weer, tijdelijk echter want op een gegeven moment barstten alle wolken open en kwam me er toch een stortbui, die ettelijke minuten aanhield. We werden tot op de huid toe nat, we konden elk kledingstuk uitwringen. Bij de foto’s zul je foto’s van de ijsbees aantreffen, daar kun je zien hoe het te keer ging. Bizar was wel dat de ijsbeer er van scheen te genieten. Hij stond zo breed en lang als hij zich maar uitstrekken kon bovenop een berg rotsen.

ZIE FOTO’S DIERENTUIN

Het was al ruim na 7-en toen we de dierentuin verlieten en terug naar het hotel keerden. Daar aangekomen herhaalde zich eigenlijk de maandagavond met dat verschil dat we na het douchen lekker in bed zijn gaan liggen, tv aan, drankje erbij, kletsen en foto’s terugkijken natuurlijk. e hadden vanuit de lobby van het hotel een stapel folders meegenomen. Die wilden we doorkijken om te zien of er nog iets was dat we niet gezien hadden maar evengoed niet wilden missen. En dat bleek een slimme zet want bij het zien van al dat materiaal herinnerde ik mij ‘Slot Sans Souci’. En zo werd weer de wekker erg vroeg gezet en vertrokken we rond de klok van 8 na weer een heerlijk ontbijt, wederom naar Potsdam. Schitterend, in hoofdletters, die tuinen daar, wauw! Talrijke prachtige gebouwen, tuinen en beelden, om van perfect aangelegde perken met in alle ooghoeken mooie bloemen, planten en bomen. (Die foto’s hebben jullie waarschijnlijk al gezien.) Daarna in de stad, hebben we op de markt op een terrasje geluncht en om 13.52 stapten we weer de auto in om de thuisreis te aanvaarden. Met zoveel kilometers voor de boeg en, inmiddels, niet meer zo heel veel energie, wilde ik niet te laat terug, wilde ook niet al mijn energie en concentratievermogen verspillen want dat had ik nog wel nodig, dacht ik ook. Wederom een slimme gedachte want amper goed en wel op weg geraakten we in een mega-mega-file, die volgens het nieuws op de radio veroorzaakt werd door een ongeluk met een vrachtwagen. 18km!! en anderhalf uur!!! later kwamen we op de plek des onheils aan, bleek er een vrachtwagen over de kop gegaan te zijn. Een hele lange met 2 aanhangers die kennelijk gevuld waren met afval. De rijbanen lagen bezaaid, wat een chaos!! Duidelijk werd dat het slechte wegdek waar veel wegen in Duitsland mee ‘gezegend’ zijn van zeer slechte kwaliteit is en tja als het dan enorm hoost van de regen…en men weinig tot geen snelheidslimieten hanteert kan het dus wel eens fout gaan, erg fout zoals wij dus ervoeren op zowel de heen- als terugreis. 21.15 reed ik de parkeerplaats bij ons huis op, ruim 7,5 uur naar vertrek uit Potsdam. De poort door en gelijk schrap tegen de muur van de schuur omdat we door 3 viervoeters ondersteboven werden gelopen, ook fijn zo’n begroeting!!

ZIE FOTO’S TERUGREIS

Ik heb 1250 foto’s verdeeld over 5 mapjes zoals jullie inmiddels hebben begrepen. Met dien verstande dat de map van Potsdam dus van 2 bezoekjes is én dat de ‘heen’ en ‘terug’ foto’s van Daphne zijn. Ook zijn in de andere mapjes foto’s van Daphne te vinden omdat we veelal werkten bij beide lenzen, 1 van ons de telelens en de ander dan de gewone lens. Wellicht dat Daphne ook nog een verslag op haar log plaatst met foto’s…ze gaf al aan het loggen weer te willen oppakken… Hou ook haar log dus maar in de gaten, klik HIER

Het waren heerlijke dagen, we hebben ontzettend veel gezien én genoten. Verbaasd ook meermalen geconstateerd hoe tegenstrijdig de Duitse bevolking zich in het verkeer gedraagt. Enerzijds zeer onbeschoft en onverantwoord hard rijdend, anderzijds enorm galant en begripvol. Wat een verschil tussen het gedrag op de autobahn met het gedrag in de stad zelf. Wat ons ook enorm verbaasde is het feit dat er zo ontzettend veel gebouwen en straten in de steigers staan dan wel opengebroken liggen. We kwamen aan alle kanten ogen te kort. Wat we wel kunnen zeggen is dat als je van fotografie houdt, en vooral fotografie met uitdagingen, je in een stad als Berlijn zeker volop aan je trekken komt! Kortom….een trip die onvergetelijk was!

Nu lekker bijkomen en uitrusten en me dan voorbereiden op een uitje zondag met Niels, Anita en Corry, als we Paleis het Loo gaan bezoeken. En dan over 2,5 week natuurlijk weer de koffer pakken voor een 5-daagse trip naar Praag, welke ik met Niels en Anita ga ondernemen, en ook staan Madurodam en de dierentuin in Rhenen in de agenda. Juli eindigde heel mooi en ook Augustus heeft veel moois in petto. Heb dus nog veel om naar uit te kijken, en veel om op terug te kijken, meer mooie herinneringen scheppen die de moeite van het onthouden en koesteren waard zijn, net als die van de afgelopen dagen!

19 gedachten over “Ich bin (k)ein Berliner(in)

 1. Aan de foto’s te zien, heb je heel erg genoten. Mooie herinnering aan die paar dagen Berlijn. Ik heb mee genoten.
  Wat je zegt over de slechte toestand van de Duitse wegen kan ik niet helemaal beamen, maar wij rijden dan ook altijd een andere kant op. Daar zijn wel veel wegopbrekingen, maar die zijn er om het verkeer straks ruim baan te geven. De wegen zijn op onze route verder allemaal goed. Gelukkig niet meer die betonplaten die er vroeger lagen.

  • Ja zeker weten!

   Wij hebben amper asfalt gezien, misschien 10% over de totale route?!In Berlijn stad, inderdaad veelal een lappendeken van asfaltplekken in betonblokken, die nemen gaandeweg de overhand, dat was wel zichtbaar. Op de autobahn via Enschede naar Berlijn, (heenreis) maar ook van Berlijn via Bremen terug grotendeels betonblokken, en tja met stortbuien glij je er zowat vanaf…

 2. Tjonge jonge dat waren volle dagen! Maar je moet er ook uithalen wat erin zit. Fijn dat het geslaagd was.
  Wij gaan 17 aug ook een week naar Saksen-Duitsland, mogelijk brengen we ook een bezoekje aan Berlijn en in ieder geval gaan we een dag naar Praag, waar we maar 150 km vanaf verblijven. Nico is niet zo’n stadsmens, maar als je zo dichtbij bent MOET je toch echt naar de mooiste stad van Europa, tenminste dat hoor ik vaak zeggen…

  • Ja klopt, maar dat vind ik nou juist het leukst. Geen tijd verspillen in een hotelbed toch? Uitslapen en zo kan thuis wel weer ;-)

   Leuk joh! Kan het je zeker aanbevelen!! Vooral de taarten!

   Ja dat zegt men…. of ik het daarmee eens ben kan ik na de 23e zegge4n ;-) Alvast veeeeeeeeeeeeel plezier…….

 3. Wat hebben jullie veel gedaan in die paar dagen. Nu bijkomen zeker?
  Ik heb genoten van de prachtige foto’s.

 4. Dat was een mooie reis zeg!! Wat hebben jullie veel gezien. En wat is Potsdam opgeknapt zeg!! Ik ben er in de jaren 90 geweest, vlak na de val van de muur, en toen was alles oud en bouwvallig, zeker de hollandse wijk. Ze wisten toen ook nog niet of ze die zouden opknappen.

  • Ja absoluut…. ah dat is fijn te horen…ja inderdaad dan als ik jou zo lees, en ze zijn nog steeds bezig. Dat vind ik dan extra fijn te weten nu.

 5. Héél mooie foto’s van die kerken, daar zijn wij destijds helemaal niet aan toegekomen omdat twee kleine kinderen natuurlijk andere interesses hebben. Het aquarium in de zoo herinner ik me wél, vooral het prachtige houten trappenhuis( als ik niet in de war ben met iets anders)
  Berlijn in een paar dagen is inderdaad woekeren met de tijd. Het was met de trein al 8 uur rijden bij ons vandaan maar dan heb je gelukkig géén last van ongelukken op de weg!Fijn dat jullie heelhuids terug zijn!

  • Dank je wel.

   ‘houten trappenhuis’ … die heb ik niet gezien… misschien vervangen of toch ergens anders gezien door jou?
   Eh ja dat is ook zo natuurlijk, daar hadden wij geen last van.

   Ja alles heeft zijn voors en tegens he…. wij wilden in 1e instantie iets met het ov doen maar zagen er toch vanaf, en achteraf zijn we daar heel blij om.

   Dank je wel, lief van je.

 6. Mooi verslag en prachtige foto’s. Je kunt zien dat jullie enorm genoten hebben. Mooi dat ik een beetje kon meegenieten (en al die andere bezoekers van je blog).

  • Dank u wel Dame! Ja dat genieten straalt er wel vanaf he? ;-)
   Fijn dat je ‘mee’ hebt genoten, is je van harte gegund natuurlijk ;-)

   Tot zondag, de klok van 10!

 7. Wat een prachtige foto’s! Echt geweldig. Volgens mij hebben jullie heel erg genoten. En zo’n buitje? Ach…….;-)
  Erg indrukwekkend allemaal. Een mooie herinnering.

  Liefs Frederique

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.