Herstel… Bewust Gewilde…

Hoe het brein een spelletje met je kan spelen bleek van de week weer eens toen ik een schrijfveer schreef adhv een thema dat ik eerder in de week en ook op de dag zelf had gezien op de website van Heldenreis-Schrijfveren  Ik zag het thema staan en het bleef in mijn hoofd hangen. Op de dag dat ik het wilde invullen keek ik er nogmaals naar en begon te schrijven met dit als resultaat.  Ferrara maakte me duidelijk dat ik de mist was ingegaan, niet dat dat een ramp was overigens, maar bij een 3e x kijkend zag ik dat mijn brein met iets aan de haal gegaan was zonder dat ik me dat bewust was geweest.  Dus… nog maar een schrijfveer dan, in de herhaling en deze keer met het correcte thema: Bewust Gewilde Verborgenheid ipv Bewust Gewilde Geborgenheid. 

Bewust Gewilde Verborgenheid… sinds de reactie van Ferrara spookt dit thema (natuurlijk) door mijn hoofd en al wilde ik in 1e instantie er niets mee doen, de drive om het wel te doen is groter want misschien vallen tijdens het schrijven, oftewel het laten ratelen van mijn vingers op het toetsenbord zonder ze bewust te sturen, kwartjes op hun plaats en wordt mij duidelijk hoe ik dit thema interpreteer.

Verborgenheid wordt uitgelegd als oa: onzichtbaar, onhoorbaar, onruikbaar, ontastbaar, mysterieus, verstopt, geheim, stiekem. Klinken allemaal logisch al heb ik dan met het laatste woord wel wat moeite omdat ik een schurfthekel heb aan ‘stiekem’ en alles dat daarmee geassocieerd kan worden.

Verborgenheid in de zin van de gegeven uitleg is voor mij een soort van trigger die mijn nieuwsgierigheid oproept en aanwakkert. Wellicht komt dat omdat ik zeer gevoelige antennes heb en vaak dingen ‘weet’ die ik niet verklaarbaar kan weten. Ik ‘zie’ en ‘hoor’ vaak dingen die er niet zijn (volgens anderen dan hè?) Met regelmaat gebeuren er dingen om mij heen die op zijn zachtst gezegd vreemd zijn maar zeker onverklaarbaar. Ik ben echt de tel al lang kwijtgeraakt van hoe vaak iemand al tegen mij zei: “doe zugst spookn” , “doe bist gek” (jij ziet spoken… jij bent gek) en meer van dat soort termen.

Bewust Gewilde Verborgenheid… dat doe ik wel degelijk.
Over een aantal dingen praat ik niet, behalve dan met nog geen handvol mensen, omdat ze te pijnlijk zijn. Die dingen vind je dus ook van ze never nooit niet op mijn blog ook al schrijf ik soms nog zo persoonlijk. Aan de ene kant omdat ik resoluut weiger van bepaalde mensen ‘slecht’ te spreken en aan de andere kant omdat ik niet weet wie er hier mee leest noch wat er dan vervolgens gebeurt met hetgeen ik op het www achterlaat.
Ik ben absoluut wars van ‘geheim’ en ‘stiekem’ en in de context van deze schrijfveer passen die woorden dus ook niet bij “Bewust Gewilde Verborgenheid” wat mij betreft.
Op zich heb ik geen moeite met het vertellen van dingen, ik ben ook niet zo fel gericht op het beschermen van mijn privacy zoals veel mensen dat wel zijn. Ik schaam me ook nergens voor. Natuurlijk probeer ik wel altijd netjes en beschaafd te blijven maar ik kan evengoed heel erg onbeschaafd en verrot uit de hoek komen, zeker als mijn negatieve emoties de overhand krijgen. Ik kan moeiteloos in een fractie van een seconde veranderen in een ‘viswijf’ als de situatie dat vraagt. Het ‘rare’ is misschien juist wel dat mijn, toch al in ruime mate aanwezige, verbale communicatie enorm versterkt wordt door die negatieve emoties.

Eén van de verklaringen is ‘geheim’. Dat is niet per definitie óf negatief óf positief, het kan allebei maar evengoed heb ik ze niet en doe ik er ook niet aan. Men mag mij alles vragen, mijn antwoord zal altijd eerlijk zijn, men moet zich dus voor het stellen van de vragen eerst maar eens afvragen of men de antwoorden wel wil horen. Een andere verklaring is ‘stiekem’ … dat is in mijn beleving wel degelijk negatief. Over welke negatieve eigenschappen ik ook moge beschikken,  binnen mijn beleving natuurlijk want ik kan niet bepalen hoe een ander iets ervaart… stiekem en ik gaan absoluut never nooit niet samen!

Bewust Gewilde Verborgenheid… pas ik toe waar en wanneer ‘nodig’ maar nooit met de intentie de ander voor het hoofd te stoten en nog minder wanneer ik het gevoel heb dat de gevolgen mijzelf schade zouden toebrengen. Moet hierbij wel aantekenen dat mijn afkomst zich niet verloochent glimlach Als Groningse wind ik nergens een doekje om, zeg het zoals ik het voel en vindt. Daarbij mijn ‘donkere’ uitstraling en donker stemgeluid opgeteld maakt dus wel dat mijn uitspraken anders opgevat worden dan dat ik ze bedoel… dat is nog steeds een leerpunt voor mij, zal ik dat ooit (af-aan-) leren? Ben bang van niet grijns … What you see is what you get, maar iemand die de moeite (durft te) neemt ziet mij voor wat ik werkelijk ben.

22 thoughts on “Herstel… Bewust Gewilde…”

 1. De Gans (Marije) schreef:

  Mooi laif wichie bist’ ❤
  Zo lief en wijs beschreven vind ik dit. Ga er straks nog een keer voor zitten. Woorden proeven. Knuffel xxx ❤ xxx

  1. Melody schreef:

   glimlach Doin loiverd, soort zuikt soort toch?

   {{{ knuffels }}} -♥-x-♥-x-♥-

 2. Kakel schreef:

  Ik ben een kei in dingen verborgen houden. Niet omdat ik wil liegen maar omdat ik het achterste van mijn tong niet wil laten zien. Altijd gedacht dat dat een fantastische eigenschap was, totdat ik tegen mijn eigen valkuil aanliep.
  Je “leesfout” is achteraf mooi meegenomen: heb je over nog meer ervaringen kunnen schrijven. En soms kan je door erover te schrijven dingen achter je laten…
  Beide blogs zijn even mooi (-:
  Dikke knuffel ♥

  1. Melody schreef:

   Als ik het nodig vind iets verborgen te houden dan kan ik dat ook…. ik zal nooit en te nimmer iemands vertrouwen beschamen bijv.
   Ja het kan een valkuil zijn , dat weten we wel hè?!

   haha ja dat is waar…. dank je wel schat. xxx

 3. fietszwerver schreef:

  men zegt van mij dat ik het hart op de tong heb
  en opeens hoor je , hé dat heb ik nooit geweten hihi
  mijn mening is dat een ieder van ons wel ergens een geheimpje met zich meedraagt , welke misschien een broer of zus weet , maar verder geen
  en zo hoort het ook , vind ik

  1. Melody schreef:

   Mooi mens dus ! Hou ik van!

   wellicht heb je gelijk maar ik kan er geen opnoemen nu wat mij betreft…
   en mijn familie? Die kent me nog wel het minst van allemaal, hou ik ook heel graag zo, heb al jaren geen contact meer. Ik heb iets dat volgens de natuurkundewetten een ‘moeder’ en een ‘broertje’ heet en meer van die ongein maar ze mogen wat mij betreft net zover ‘puntje puntje’ als dat ze ‘puntje puntje’

   1. fietszwerver schreef:

    ja soms krijg je wat van die natuurlijke ….
    ik ben zo ik ben , hij zij die mij niet zo neemt , heeft pech :)

    1. Melody schreef:

     Precies.

     Dat is ook 1 van mijn lijfspreuken …

      1. Melody schreef:

       :-P

 4. Marja schreef:

  Ik houd ook niet van stiekem, maar wel van beschermen van privacy van familie en vrienden. Soms ook bescherming voor mijn lezers door dingen iets milder te verwoorden.

  1. Melody62 schreef:

   Dat herken ik wel natuurlijk ….daar hou ik ook rekening mee.

   Eh ja als je dat kunt dan is dat mooi…. Mij lukt het niet omdat ik niet kan aanvoelen wat een lezer wel of niet ‘ aan’ kan …daarbij denk ik nooit van te voren na over hoe ik iets schrijf …dat komt puur en spontaan vanuit mijn gevoel

 5. gewoonzoalsikben schreef:

  Een prachtig blog en zo herkenbaar .Stiekem hou ik zeker niet van ,meer van voorzichtig zijn en dat ben ik zeker geworden .Een mooie uitspraak van Karel en ik kan me er helemaal in vinden ,helaas word ik blijkbaar nog altijd niet geacepteerd zo ik ben op een paar bloggers na dan !!
  Liefs Elisabeth

  1. Melody schreef:

   Dank je wel Elisabeth.

   Voorzichtig ben ik zeker ook geworden, zoals ik al in het vorige deel schreef mbt vertrouwen, altijd op mijn hoede naar andere mensen toe.

   In jouw zin “helaas…” kan ik volop meegaan, heel mijn leven al, ik weet niet beter. Maarrrr ik denk dat ik een stap verder ben dan jij daarin want ik heb ondertussen geleerd me dat niet meer aan te trekken. Het is het verlies van die mensen en niet de mijne. Ik weiger al jaren me nog langer aan te passen aan wat een ander (ongeacht wie dan ook) van me verwacht dat ik ben. Ik ben wie ik ben, en zo ik ben kan ieder me krijgen… wil men dat niet dan laat men het maar lekker en zijn zij mijn aandacht niet waard, laat staan mijn genegenheid en vertrouwen.

   Oke, ik geef toe, mijn intiem kringetje is klein qua aantal mensen maar ik ga voor kwaliteit boven kwantiteit.

   Ik wens jou van ♥-e toe dat je zo veel mogelijk tevreden kunt zijn met wie je bent. Mensen die jou puur willen zullen om je heen blijven staan! En alleen die mensen tellen dan ook!

   Liefs terug

 6. AnneMarie schreef:

  Verborgen houden of niet vertellen. Van jongs af aan heb ik al geleerd niet alles te zeggen wat er in me op komt. Zelfbehoud en dan vooral om te kunnen doen wat ik zelf wil. Met heel veel dingen ga ik gewoon mijn gang. Zou ik het vertellen dan weet ik zeker dat ik commentaar krijg of voor gek verklaard ga worden. Ik vind het lastig om het achterste van mijn tong te laten zien.

  1. Melody schreef:

   Hoe andersom … mij werd altijd de mond gesnoerd vroeger dus tja ;-) Daarom zal ik wel zo’n onnadenkende flapuit zijn die het niet afleert.

   Ik doe wat ik wil…ongeacht het commentaar, ik heb (gelukkig) geleerd me daar niets meer van aan te trekken. Immers, wat je ook doet / laat, kritiek komt er altijd wel en vaak is dat ‘vals’ omdat er jaloezie achter zit. Men veroordeelt je om iets dat je doet/laat maar eigenlijk vertellen ze in hun kritiek alleen maar dat ze je lef bewonderen omdat het hen zelf ontbreekt, terwijl ze ook graag die vrijheid zouden willen hebben.

   Ja dat snap ik dan weer wel, en zo was ook mijn indruk toen ik je ontmoette. Geeft niks hoor, ieder mens is zo hij/zij is toch? Ik vind jou evengoed een moordwijf ;-)

   1. AnneMarie schreef:

    Die jaloezie, daar heb je wel een puntje. Dat is me al zo vaak overkomen dat mensen stik jaloers zijn. Daar snap ik dan niks van , ga het dan ook doen probeer het uit. Laat zien wat je kunt en veroordeel me niet. Maar ondanks dat vind ik aardig m’n weg.

    1. Melody schreef:

     Die jaloezie herkende ik al jaren geleden bij nabije familie toen zij door kregen dat ik het resoluut vertikte in het rollenpatroon te stappen waarover ik een tijdje terug schreef. En nog steeds ontmoet ik mensen bij wie ik het bespeur. Moet er tegenwoordig op (glim-)lachen.

     Ach weet je… ieder mens is uniek en op diens manier de moeite waard. Veroordelen – beoordelen… is zo gemakkelijk, de weg van de minste weerstand. Een ieder ‘moet’ het maar doen zoals het hem/haar goeddunkt, doen wij immers ook? Het ene is immers niet per definitie beter/slechter dan het andere? Wie de wijsheid in pacht heeft mag het zeggen zeg ik altijd.
     De weg vinden… is ook iets dat ieder mens voor zichzelf moet doen, dat kan niet door iemand anders gedaan worden. “Geluk” is zo persoonlijk als de mens uniek is…

 7. Frederique schreef:

  Is verborgen houden hetzelfde als niet vertellen? Of stiekem doen? Soms heb je geen keuze. Om dingen uit de weg te gaan. Te vermijden. Iets niet vertellen is dat hetzelfde als liegen? Heel moeilijk.
  Soms speelt er iets in iemands leven dat je bepaalde zaken niet vertelt of verborgen houdt. Om de sfeer te beschermen. Het vertellen levert dan zo’n zware discussie op die nergens over gaat, dat je de volgende keer je mond wel houdt. En dan gaat het niet over ernstige zaken. Het gaat gewoon nergens over.
  Dan liever verborgen houden, al is het soms wel moeilijk.

  Liefs Frederique

  1. Melody schreef:

   Niet vertellen ja, stiekem nee

   . Het is een moeilijke materie maar ik vind wel dat je jezelf op de 1e plaats mag stellen. iets uit de weg gaan doet men vaak uit verkeerde overwegingen, en daarmee doet men dan (denkt men) goed aan de ander maar nooit aan zichzelf. Het opkroppen van … kan leiden tot heel nare dingen die je dus kunt voorkomen door eerder je mond open te trekken, of anders gezegd, beter voor jezelf te zorgen.

   Hoe dan ook… ieder mens heeft de vrijheid die keus te maken en zolang men zich daar het beste bij voelt is het goed toch? Goed of slecht, het is nooit aan mij om daar over te oordelen in de zin van dat ik vind het recht te hebben iemand iets op te leggen

   Liefs terug. .

 8. Ferrara schreef:

  Zelf probeer ik zo open en eerlijk mogelijk in het leven te staan. Wat betreft het bloggen laat ik, in het kader van privacy, veel achterwege. Als het moet en men daarom vraagt, wat gelukkig niet vaak voorkomt, kan ik zwijgen tot in lengte van dagen.

  1. Melody schreef:

   In die zin staan we er dus gelijk in.

   Dat wat ik aan ‘geheimen’ in mij mee draag van anderen zal dat dus ook altijd blijven. En ja open en eerlijk…daarmee kom je het verst toch, vooral als het gaat om je eigen geweten.

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: