Eigenschappen?

Nou ben ik altijd al geïntrigeerd geweest door sterrenbeelden en heb ik er gaandeweg de jaren veel over gelezen, met de komst van internet is de info natuurlijk helemaal onmeetbaar groot in hoeveelheid geworden. In bepaalde situaties betrap ik me er wel eens op dat mijn gedrag echt past bij de eigenschappen maar vraag ik me tegelijkertijd ook af of dat nou echt zo is, puur en vanzelfsprekend, of dat ik onbewust handel en me laat leiden door de suggestie dat het bij mij hoort vanwege mijn sterrenbeeld. Een vraag die wel nooit een eenduidig antwoord zal krijgen denk ik.

Bijgelovig ben ik niet, gelovig wel, maar toch ben ik tegelijkertijd niet iemand die haar leven volledig aan het christelijk geloof ophangt. Natuurlijk vertrouw ik wel op Hem maar ben ik er ook van overtuigd dat ik de vrije keus van handelen heb en dus ook de gevolgen van acties zelf moet dragen. Acties die op het moment zelf, als de enige juiste aanvoelen en ik uitvoer omdat ik impulsief ben en (bijna) altijd handel voor ik nadenk, maar in retroperspectief toch minder goed bleken te zijn.

Geboren op een maandagmorgen om 00.32 uur ben ik een vroege boogschutter in het element vuur. Geen zondagskind, integendeel! De term ‘blauwe maandag-artikel’ sluit naadloos op mij aan, al weiger ik dat al zolang als ik het me bewust ben, te accepteren. Vanaf mijn 10e geconfronteerd met gezondheidsmatig minder goede berichten, een aantal periodes van verlamming oa en sinds een aantal jaren een psychische diagnose erbovenop, vullen mijn rugzak. Ook al ken ik periodes van “het h.e.l.e.m.a.a.l. zat zijn”, toch weiger ik me daaraan volledig over te geven. “Dwang” is iets waar een boogschutter van gaat stuiteren, ik dus ook, maar toch is “dwang” een constant aanwezig onderdeel van mijn bestaan. Ik ‘moet’ want opgeven is geen optie, zo simpel is het.

Enkele eigenschappen van de boogschutter zijn:
Blind optimistisch, vrij, joviaal, goedgehumeurd, eerlijk, recht door zee, intellectueel, filosofisch maar ook zorgeloos, onverantwoordelijk, oppervlakkig, tactloos, rusteloos, onafhankelijk, enthousiast, creatief, zorgzaam, gul, niet emotioneel, impulsief, losbandig, hypocriet, veeleisend.

In tal van woorden herken ik me (niet). Blind optimistisch, zorgeloos, onverantwoordelijk, oppervlakkig, niet emotioneel, losbandig, hypocriet…zijn geen woorden die op mij van toepassing zijn.
Vrij, joviaal, goedgehumeurd, eerlijk, recht door zee, intellectueel, filosofisch maar ook tactloos, rusteloos, onafhankelijk, enthousiast, creatief, zorgzaam, gul, impulsief, veeleisend zijn dat weer wel.

Afgezien van mijn Groningse afkomst ben ik bij uitstek iemand die het hart op de tong draagt, zoals ik al eerder noemde, ik handel én spreek dus ook eerst, het nadenken komt daarna. Algemeen gesteld zegt men dat Groningers kort door de bocht en nuchter zijn, en dat klopt ook, ik ben het ook. Ik gebruik geen 10 woorden om iets te zeggen dat in 5 woorden gezegd kan worden. Ik spreek bovendien altijd vanuit mijn hart. Wat het eerste op de tong komt, komt er dus ook uit. Ook de nuchterheid is sterk aanwezig, ik maak me echt niet druk om futiliteiten. Anderzijds geloof en vertrouw ik wel op de antwoorden die mijn pendel mij geeft. Als ik met een vraag worstel, pak ik altijd mijn pendel erbij. Die heeft mij nog nooit een onwaarheid getoond. De erfenis van mijn vaders-(familie)-genen laten zich ook niet onbetuigd. Ik heb een donker uitzicht, ik kan niet vertellen hoe vaak mij al gevraagd is of ik boos ben en zo ja waarom… terwijl ik dat eigenlijk hoogstzelden, dus wel goedgehumeurd maar vaak niet zichtbaar voor hen die mij aankijken, behalve dan die mensen die achter mijn harnas kunnen komen. In de loop der jaren heb ik dus veel mensen tegen me in het harnas gejaagd vanwege mijn spontane reacties op iets omdat het, wat ik pas veel later begreep, anders overkwam dan ik bedoelde. Mijn gezicht is een open boek, hoor ik vaak, mijn ogen vertellen altijd exact wat ik voel. Liegen doe ik niet, al zou ik dat willen dan nog zou dat zinloos zijn want mijn ogen verraden me toch wel.
Onafhankelijkheid en andere oorzaken hebben op een gegeven moment geleid tot een huwelijkscrisis. De titel ‘gescheiden’ wilde ik geenszins dragen, manlief gelukkig ook niet, dus we gingen in therapie samen en hebben het gered. Enthousiast, dat ben ik niet zo heel snel, maar als ik het ben is het niet te stuiten. Zorgzaam, ja zeker, geen mens klopt ooit tevergeefs bij mij aan. Ik gooi met alle liefde mijn agenda op het 2e plan als iemand mijn hulp nodig heeft, dat gaat dan altijd voor. Gul, eveneens! Ik geef met liefde mijn laatste boterham weg als dat moet. En ja ik heb heus mijn lesjes wel geleerd op dat vlak, veel mensen hebben dat uitgebuit. Als ik al het geld dat ik uitleende terug zou krijgen had ik nu geen financiële problemen door de 4 tegenvallers in 2 dagen van vorige week. Dat ik op zeker moment mijn beurs sloot heeft me familie en vrienden gekost, mensen waarvan ik dacht dat zij van mij hielden, net als ik van hen deed, nog doe als ik eerlijk ben, maar zulke mensen kun je beter kwijt dan rijk zijn, dat is dan wel weer iets waarvan ik overtuigd ben en dus vrede kan hebben met het hen niet meer in mijn kring hebben.

Ik geloof trouwens wel dat de eigenschappen beïnvloed worden door de psychische diagnose, of ik nou wil of niet, die bepaalt wel mijn emotionele belevingswereld, het ene moment meer dan het andere overigens maar dat is de grilligheid van die diagnose.

Wat ook geschreven is over boogschutters is dat zij vaak beter met dieren overweg kunnen dan met mensen, en dat klopt wel!! Ik vertrouw een dier meestal op de 1e blik al blindelings terwijl ik, hoe erg ik het ook vind, mensen bijna nooit mijn vertrouwen durf te geven. Het aantal mensen dat mijn vertrouwen volledig heeft kan ik op één hand tellen. Alhoewel ik besef dat ik daarmee mensen (en mezelf) tekort doe krijg ik het maar niet meer voor elkaar iemand het vertrouwen te geven tot die persoon het tegendeel waard bewijst te zijn. Dat is de invloed van het verleden die ik maar niet van me af kan schudden, al hoe graag ik dat ook wil. Daar ligt dus nog steeds een behoorlijke les te leren.

Men stelt dat boogschieters goed kunnen opschieten met Aarde-tekens, Stier, Maagd, Steenbok. Vuur-tekens; Ram, Leeuw. Lucht-tekens; Tweelingen, Weegschaal, Waterman. Daarentegen zijn Water-tekens; Kreeft, Schorpioen, Vissen absoluut geen goede match. Zonder het in 1977 geweten te hebben viel ik voor een ‘passend’ teken, het Lucht-teken, Tweelingen.
Tot nadenkend stemmende bijkomstigheid is dat ik geboren werd onder het Vuur-teken Boogschutter maar begon te ontstaan onder het Water-teken Vissen.
De stelling dat Aarde-tekens geen goede match zijn met Water-tekens… is er wel eentje waarbij ik een “oh ja natuurlijk”-gedachte niet uit mijn hoofd kan schudden. Verklaart dat mijn constante innerlijke strijd? Daarbij mijn ‘zegeningen’ buiten beschouwing latend of zijn die ‘zegeningen’ de enige oorzaak van de strijd? Dit is, denk ik, ook zo’n vraag die nooit beantwoord zal worden.

Vanuit de combinatie Boogschutter-Tweelingen werden hier een Steenbok en een Boogschutter geboren. Beiden hebben veel overeenkomsten met de eigenschappen die in het algemeen van beide sterrenbeelden bekend zijn. Uiteraard zijn zij ook aangevuld met de genen van hun ouders en diens voorgeslachten. Ik herken vele eigenschappen in beiden terug van familieleden van ‘vroeger’ alsook in manlief en mij natuurlijk. Logischerwijze ben ik niet met alle eigenschappen van mijn kroost even blij maar dat zal iedereen die kinderen heeft mogen krijgen wel herkennen denk ik.

De wereld van sterrenbeelden is een intrigerende, nog steeds zoek ik regelmatig iets op. Levens-Horoscopen trekken bijvoorbeeld is iets dat ik veel gedaan heb voor diverse mensen. Nog nooit heb ik als reactie daarop gehoord: “dit klopt niet”. Mijn hoog-sensitief zijn speelt natuurlijk ook een enorme rol mee. Ik kan tal van voorbeelden noemen waarbij ik handelde op een impulsief gevoel en dat dan bleek dat mijn voorgevoel compleet terecht was. Niet te beschrijven, op het bizarre af, heeft mijn gevoel het in 99,99% van de gevallen bij het rechte eind. Die hoog-sensiviteit werd overigens pas vastgesteld nadat ik die psychische diagnose had gekregen. Of ik het daarvoor ook al had? Volgens mij wel maar dat is niet te staven met tastbare bewijzen. Eén van de eigenschappen: ‘zorgeloos’ is uit te leggen als naïef, en in die zin klopte het dan wel weer, ik ben maar wat vaak op mijn spreekwoordelijke bek gegaan door mensen mijn vertrouwen te schenken die dat naderhand niet waard bleken en al zou ik graag stellen dat ik daar genoeg van heb geleerd weet ik maar al te goed dat dat nog steeds niet zo is. Of dat een goed of fout iets is? Ik heb geen idee.

Wat is jouw sterrenbeeld en in hoeverre bezit jij de genoemde eigenschappen en ben je er wel of niet blij mee?

18 thoughts on “Eigenschappen?”

 1. Liesbeth schreef:

  Heb net met een glimlach over je sterrenbeeld gelezen, klopt op veel vlakken.
  Ik ben een tweeling en ik denk dat dat aardig klopt, niet alles vind ik tof. Qua gevoel ben ik af en toe nogal een schizofreen.

  1. Melody schreef:

   ja dat geloof ik wel….. terwijl ik lang niet alles benoemd heb, de log is ook zo al lang zat…

   Dat is iedereen wel zo nu en dan

 2. Mijn sterrenbeeld is vissen
  Veel tegenstrijdigheden daarbij
  Ik kan bijvoorbeeld niet zwemmen
  Maar ik lust wel makreel en haring

  Voor de rest vind ik het de grootste onzin die er bestaat
  Door mensen verzonnen
  Vergeet dat niet

  1. Melody schreef:

   Ik wist het ;-) Binnen die strijdigheden ligt de aantrekkingskracht tussen ons beiden… en dat is mooi !!

   nou dat ben ik dan weer niet met je eens ;-)

    1. Melody schreef:

     Ik bedoelde…. ondanks dat Vissen en Boogschutter zogezegd elkaar niet moeten… bewijzen wij het tegendeel…
     en juist dat ‘bewijs’ heeft alles te maken met onze zegening

     1. Ik geloof niet in sterrenbeelden
      Karakters zie ik in handen van mensen
      Zoals honden op gelaatstrekken van mensen reageren

      En toch weet ik dat sterren belangrijk zijn in mensenlevens
      Ik praat nu in raadselen maar dit jaar nog zul je het begrijpen
      Lieve vriendin
      Knuffel

      1. Melody schreef:

       Dat geeft niet!

       ‘Raadselen’? Jij? Hmm ;-)

       knuffel terug. xx

       1. Nieuwsgierigheid gewekt bij een dame!
        Leuk!
        Geniet nu al.

        1. Melody schreef:

         Hmmm nee hoor…. is geen eigenschap van me eigenlijk maar vooruit omdat jij het bent dan, een klein beetje ;-)

 3. Nathalie schreef:

  Ik ben een boogschutter, geboren in Groningen. Nuchter, de kat uit de boom kijken past het meest bij mij. Maar dat is denk ik elke Groningse.

  1. Melody schreef:

   ;-) Nou precies !!!

 4. Marja schreef:

  Ik ben een ram, maar herken mezelf meer in mijn ascendant maagd.

 5. Melody schreef:

  Heej dat is grappig… is ook mijn ascendant

  Maagden leven totaal in hun eigen gedachten, alles is van binnen. De externe wereld zal de Maagd als een kalm en bedaard individu zien, maar van binnen zit er een nerveuze, ongecontroleerde geest die dingen probeert uit te vogelen en constant alles probeert te verbeteren en te analyseren. Een Maagd kan moe worden zonder ook maar een centimeter te bewegen. Een Maagd heeft een constante drift om te verbeteren en te perfectioneren, dit kan leiden tot extreme kieskeurigheid. Maagden zijn puur, hun motieven zijn altijd eerlijk en zullen nooit een slechte intentie hebben. Maagden zijn constant aan het proberen om dingen te bereiken. ….. en dat klopt ook bij mij.

 6. ivonne schreef:

  Beste Melody,dat klopt allemaal hoor wat je hier zegt,maar!maar vroeger las ik altijd in de Libelle mijn horoscoop tot ik in een ander weekblad een artikel las van een journalist die al jaren de horoscopen allemaal door elkander zette,vandaar geen horoscopen meer voor mij.
  ps ,ik ben een Leeuw(de journalist is wel al op pensioen
  nog vele Groetjes

  1. Melody schreef:

   Die horoscopen in bladen lees ik nooit, ik lees die bladen evenmin

   Heel af en toe wil ik nog wel eens in de krant kijken en als ik dan een horoscoop tegenkom lees ik het meestal wel maar doe er verder niets mee..

   Groeten terug

 7. Kakel schreef:

  Je vertoont veel gelijkenissen met je sterrenbeeld maar blijft op veel punten ook uniek ♥ Dat siert je!
  Ik ben een steenbok, dat wist je nog niet ;-) Bij de ene horoscoop ben ik nog net een geit en bij de ander een waterman. Mijn moeder heeft een abonnement op de Paravisie. Af en toe blader ik die door, maar veel wijzer word ik niet van de horoscopen. Ik laat ze maar voor wat ze zijn…
  Dikke kus

 8. Melody schreef:

  Dat is waar… en daar ben ik ook blij om, af en toe zelfs een beetje trots op… al roep ik al wel vele jaren dat ik in het verkeerde tijdperk geboren ben.

  Haha ja hoor, dat wist ik al lang…. lig je al op de deurmat?

  Dat doe ik meestal ook.

  Kussss

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: