Bloggen

Ik surf veel, altijd op zoek naar iets leuks, iets nieuws, iets uitdagends, iets … om te leren. (uiteraard, zou ik eraan toe willen voegen.) In een grijs verleden bezat ik een log met daarop slechts berichten waarin ik uitleg verstrekte over hoe iets op een blog werkte maar ook gaf ik daar veel uitleg over hoe men dingen kon veranderen, meer naar persoonlijke smaak invullen, en uiteraard verbeteren. Zeker in het begin was nog maar heel weinig duidelijk, laat staan te vinden, over wat nou wel of niet wenselijk was, uitgezonderd uiteraard de invullingen die 100% van de smaak van de blogeigenaar afhankelijk zijn. Met enige regelmaat gebeurt het nog steeds dat ik een mail krijg waarin mij iets gevraagd wordt. De meest voorkomende vraag betreft de laadtijd van een log. En dat verbaast mij niets want bij het surfen zelf kom ik toch echt veel blogs en sites tegen die een minuut of langer nodig hebben om te laden. Er zijn er zelfs die blijven laden, dat vind ik zelf behoorlijk irritant en ik wacht dat dus ook hoogstzelden af, ik heb dan al weer weg-geklikt.
Vanmiddag had ik bezoek en samen met mijn bezoek surfte ik naar bepaalde sites, en niet tot mijn verbazing constateerde ik ook daar lange laadtijden, absurd toch? Zeker als het om professionele websites gaat?
Nou weet je natuurlijk nooit wie je blog/website bezoekt maar… om iedereen die zich voor deze materie interesseert tegemoet te komen besloot ik er een logbericht aan te wijden. De laadtijd verbeteren is iets waarmee je niet alleen je zelf een plezier doet maar ook al je bezoekers en dat zijn er altijd meer dan je denkt. Daarbij is de kans dat ze op je blog blijven dan groter in plaats van dat ze niet rondneuzen en gelijk weer vertrekken zoals ik meestal doe.
Welke manieren zijn er om je laadtijd te verbeteren?<
Wat voor zowel de gratis als betaalde blogs geldt is het formaat van de afbeelding die je wenst te gebruiken alsmede de locatie waar je die afbeelding wilt plaatsen. De meeste camera’s, ook die van gsm’s, maken foto’s in grote resoluties, een gemiddelde foto is al gauw 3000 pixels breed. De standaardafmeting van een blog is immers ‘altijd’ maar 1000 pixels breed of smaller?!Nu kan het voorkomen, doe ik zelf ook wel eens, dat je een foto in je log plaatst en je je bezoekers de kans wilt bieden de foto in diens origineel formaat te laten bekijken. Dit kan op zich prima mits je dat maar niet te vaak doet. Ook dan is het evengoed zinvol de hoofdfoto toch eerst te verkleinen. De meeste beeldschermen zijn plm. 1600 pixels breed. Scheelt toch een behoorlijk stuk als je dat vergelijkt met het originele formaat. Die niemand dan ziet omdat een pc het automatisch aanpast aan de breedte van het beeldscherm van de bezoeker. Wil je toch de hoofdfoto in het originele formaat gebruiken kies er dan voor die extern te hosten, bijv. bij imageshack, photobucket, picasa of iets dergelijks.

Heb je dus een afbeelding gemaakt en op je pc gezet dan is het zeer raadzaam die te verkleinen vóórdat je hem uploadt in je blog. Daarvoor zijn diverse programma’s om je te helpen. Ik benoem twee die ik zelf gebruik omdat ik ze erg gemakkelijk vind, maar uiteraard zijn er veel meer.
1) Irfanview …. downloaden kan HIER
In dit programma kan je heel veel met foto’s doen. Het verkleinen kan heel simpel door de gewenste afmetingen in te vullen.
2) Paint… zit op alle pc’s. In windows-7 heb je helaas niet de mogelijkheid de gewenste aantallen in te vullen maar werk je met procenten. Je moet dus even uitvinden welk percentage voor jou het beste werkt. In windows-8 heb je wel de mogelijkheid de gewenste afmetingen in te vullen.

Hoe bereken je nou de ideale afmeting?
Hoofdkolom:
In de meeste gevallen is een blog dus 1000 pixels breed en bij een 2-kolomslog betekent dat dat de hoofdkolom 700 pixels breed is. Aangezien elke kolom een witmarge om de afbeeldingen heen plaatst mag een afbeelding in die kolom dus niet breder zijn dan 670 pixels. Bij een drie-kolomslog dus 470 pixels. Twijfel je aan de breedte dan kun je dit in je beheer vinden maar ook opmeten in paint door een printscreen te maken. Als je niet weet hoe dit moet vraag het me dan gerust.
Zijkolom:
Bij een normale 2-kolomsblog is de hoofdkolom dus 700 pixels breed en de zijkolom dus 300 pixels. Bij een 3-kolomsblog is de hoofdkolom 500 pixels breed en zijn de zijkolommen 250 pixels breed. Wil je dus afbeeldingen in je zijkolom zetten dan mogen ze in het 1e geval niet breder zijn dan 270 pixels en in het 2e geval niet breder dan 220 pixels.

Een andere waardevolle tip is ook om je mediamap goed in de gaten te houden. Elke foto die je in je log uploadt komt daar te staan. Verwijder je een foto uit een logbericht dan is hij niet verwijderd uit die mediamap. Oftewel, er is ruimte in je mediamap benut die jij niet gebruikt maar die wel van invloed is op het totale ‘gewicht’ van je log dus ook op de laadtijd.
Let wel, afbeeldingen die je WEL gebruikt in je log dus NIET uit de mediamap verwijderen.

Andere zaken die de laadtijd vergroten:
1) Aantal berichten in je hoofdkolom, op je hoofdpagina.
2) Bewegende afbeeldingen
3) Flash-afbeeldingen
4) Scripts zoals een bezoekersteller, feedjit, klok, radio, filmpjes etc.

BOVENSTAANDE IS MOGELIJK IN ZOWEL EEN GRATIS BLOG ALS EEN BETAALD BLOG.

Heb je een betaalde blog dan heb je nog meer mogelijkheden om je laadtijd te verbeteren.
1) Download / installeer plugin Smush-It, en laat alle afbeeldingen ‘smushen’. Dat betekent dat alle afbeeldingen qua gewicht (DUS NIET QUA AFMETINGEN) verkleind worden met een vele procenten.

2) Download / installeer plugin W3-Total-Cache voor een maximale optimalisering van je log. Deze plugin bekijkt het totale functioneringsplaatje van je blog en brengt waar nodig verbeteringen aan. Het eerste dat je daarvan merkt is dus een verbeterde laadtijd.

3) Download / installeer plugin WP-Optimize. Deze plugin houdt je database schoon. En ook dat is uiteraard van invloed op je laadtijd.

Terwijl ik dit allemaal type realiseer ik me dat dit voor bloggers geldt die met WordPress bloggen. Zij het dan gratis of via een eigen domein ergens waarbij men WordPress gebruikt. Ik heb geen kennis van de achtergronden van Blogspot bijv. Ik weet dus niet of je daar de mogelijkheid hebt plugins te downloaden maar wat daar wel zal gelden is dat de laadtijd afhankelijk is van het formaat van de afbeeldingen, dus het 1e deel van deze uitleg is ook voor bloggers bij Blogspot of andere blogproviders zinvol.

Tot zover maar even….. mochten er nog vragen zijn nav bovenstaande of anderszins… schroom niet en stel ze ;-)

16 thoughts on “Bloggen”

 1. CorryR schreef:

  Dit moet ik later maar eens beter bekijken, want door die staar zie ik heel moeilijk (vooral) woorden op ‘t scherm. Kan dit ook uitgeprint worden?
  Morgen gezellige koningsdag gewenst, en zondag ook natuurlijk.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Ik zal het je even mailen meis……

   Overigens….. als je iets op internet niet kunt lezen….
   vergroot het dan door:
   ctrl-toets ingedrukt houden en op de + knop te klikken….
   verkleinen werkt net zo maar dan kies je voor de – ipv de +

   dank je wel hoor, jij ook. Ik blijf lekker thuis!

 2. Hanny schreef:

  Verkleinen doe ik altijd. Ik gebruik VSO Image Resizer. Werkt uitstekend.

  Je schrijft dat je pc automatisch de foto’s aanpast aan je scherm. Dat is ook zo, maar niet altijd. Er is één logster die akelig grote foto’s plaatst, want ze wil dat haar lezers haar goede foto’s goed kunnen bekijken. Als ik dan mijn venster niet helemaal breed heb staan, verdwijnt er een stukje van de foto en de tekst.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   ;-) Mooi! En ja ook dat werkt prima inderdaad.
   Gewoon lekker blijven gebruiken dan ;-)

   Oh dat is interessant. Ik ben het nog nooit tegengekomen.
   Wil jij mij de link (evt mailen) geven…
   dan ga ik op onderzoek uit
   eens zien of ik kan ontdekken hoe dat dan kan, z
   zo leer ik ook weer…

   ehhh verdwijnt het of heb jij dan geen scrollbalk?

 3. Mirjam Kakelbont schreef:

  Nou, deze informatie komt als geroepen, al is me nog niet alles duidelijk.
  Irfanview downloaden ging wel goed, ik klikte er lustig op los, totdat bleek dat ik met het downloaden ook allerlei rommel geinstalleerd had. Echt bagger! Roos had twee uur nodig om alles eraf te krijgen…
  Ik heb al je info gekopieerd en opgeslagen. Bedankt!

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   ;-) Dan heb ik je dus horen roepen ;-)
   Wat is niet duidelijk dan?

   Oeps, de combinatie van ‘downloaden / er lustig op los klikken’
   is een hele foute…. Die Roos is een (b)Engel ;-)

   Alsjeblieft!

   -x-♥

   1. Mirjam Kakelbont schreef:

    In plaats van Google Chrome had ik ineens een of ander Bing als startpagina ;-( En iedere keer als ik internet opstartte, verscheen er een zeer agressief en moeilijk weg te klikken irritant scherm dat me aanraadde iets te kopen. Gggrrrr!
    Voortaan weet ik dat iets downloaden niet hetzelfde is als doorklikken. Heb ik er toch IETS van geleerd ;-)

    1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

     Ja….. ik ken het…. Als het mij toch nog overkomt
     duik ik gelijk het register in en haal alle sleutels weg
     de meest effectieve manier om van die ellende
     af te komen.

     haha ja ondervinding he?!
     De beste leermeester.

 4. Dieneke schreef:

  Toen weblog er nog was vroeg ik jou inderdaad vaak hoe iets zat.Blogger werkt ongeveer hetzelfde en gaande weg heb ik alles wel een beetje uitgevogeld.

  Op de boot hebben we natuurlijk geen vaste verbinding,daarom verklein ik de foto’s voordat ik ze upload ivm het aantal MB’s die wat beperkt zijn.

  Ik gebruik dit verklein programma gaat prima en verder zet ik maar 2 berichten op de beginpagina.(bij blogger)

  Mijn foto’s staan trouwens bij picasa en ja sommige blogs laden wat traag…..ach dan klik ik de volgende vast aan.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   :-) Ja dat is ook zo.

   Fijn dat je dat verkleinen al toepast!
   Ik schreef al dat er meerdere programma’s zijn, \
   zolang hetgeen je gebruikt bevalt dus ook zo laten ;-)

   Picasa gebruik ik inderdaad zelf ook, en photobucket
   en imageshack, afhankelijk van het doel vd afbeelding.

   ja bij bloggers die ik perse wil lezen doe ik dat ook.

 5. Plato schreef:

  Lijkt me een nuttig logje, ook al gebruik ik niet veel foto’s. Ik ga het even opslaan voor als ik het nog eens nodig heb. Dank je wel.

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Dacht ik ook.
   Is prima hoor…….
   Je kan me altijd vragen natuurlijk, je weet me te vinden.

   Alsjeblieft

 6. rietepietz schreef:

  Bij mezelf wil de log best wel snel laden maar ik weet natuurlijk niet of dat bij iedereen zo is (ik hoor het graag wanneer ik een lange laadtijd heb.)
  Foto’s verklein ik inderdaad meestal wél (in psp) en dat kan ook makkelijk omdat foto’s bij meestal alleen een illustrerende functie hebben , daarvoor is pixel/kwaliteit minder belangrijk. Er staan bij mij wel altijd 20 logjes open en dat is misschien wel veel besef ik na jouw verhaal. Best leuk hoor zo af en toe wat info!

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   Dat is op zich heel logisch want….
   in het geheugen van jouw pc (dat cache heet)
   zit al het ‘laden’.
   Dat wat er geladen moet worden wordt dus sneller herkend.
   Ik heb even gekeken, jouw log laadt bij mij in -10 seconden
   en dat is hartstikke goed.
   “vroeger” leerde ik dat onder de 10 seconden top was ;-)

   Jouw manier van foto’s gebruiken is prima.
   En het aantal logs is ook geen probleem gezien jouw logs laadtijd.
   Die laadtijd zal verbeteren als je dat aantal omlaag brengt
   natuurlijk maar is nog niet noodzakelijk.
   Al kun je jezelf ook afvragen hoeveel bezoekers nog
   zo ver terug logs lezen op je hoofdpagina…

   Ja dat is waar…. ik ben heus niet de enige
   nieuwsgierige-leergierige, toch?

 7. V☺nnieb schreef:

  Amen ;-) Tof van jou om deze tips te delen :-D
  Liefssssssssssssssssssssss -X-
  o.t ik ben er weer ;-)

  1. ♫ Mel☺dy ♫ schreef:

   ;-) Graag gedaan schatje!

   Dat is extra fijn, welkom terug!!! -x-♥

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: