Altijd tijd

TIJD… een niet alleen rekbaar maar ook extreem vaag begrip als je ‘t mij vraagt. Zonder te willen generaliseren overigens, maar bedenk eens hoe vaak we wel niet zeggen: ‘geen tijd voor…’ Feitelijk hebben we overal tijd voor, alle tijd in de wereld zoals Louis Armstrong dat ooit zong. De kwestie is “het willen inruimen voor.”

Afgelopen november had Marije een 7-dagen durende uitdaging op haar blog met de titel ‘Deel dankbaarheid‘. Een uitdaging die ik niet liet liggen want a) ik hou van uitdagingen en b ) zeker van de mooiere waaronder deze wat mij betreft ook zeker valt.

TIJD om dankbaar te zijn… heb je toch eigenlijk altijd? Dankbaar zijn kost niets, geen geld, geen energie, zelfs geen tijd. Het is een gevoel en als je er even over nadenkt kom je vast wel een op een rijtje dingen in je leven die dankbaarheid als titel mogen voeren.

Vandaag is het 8 mei. 86 jaar geleden werd er in het Friese een jongetje geboren. Morgen wordt zijn 24e sterfdag. 26 maart jl 8 jaar geleden werd in het Groningse ook een jongetje geboren. Afgelopen 5 mei was zijn 2e sterfdag. Mijn schoon- & eigen vader. beiden zijn er niet meer. Allebei veel te jong gestorven, de 1e was amper een dag 62 en de 2e was 79 en 2,5 maand. Dankzij deze heren zijn manlief en ik in staat geweest bij elkaar te komen en dat is over 10 dagen al weer 40 jaar. In liefde gedenken én herdenken in dankbaarheid staat hier centraal.

Terwijl ik vanmorgen met mijn maandagmeneer een diep gesprek voerde over gemis van mensen die je liefhebt schoten er diverse gedachten door mijn hoofd. Ik heb enorme bewondering voor hoe hij in het leven staat en daar trek ik me vaak aan op, ook al beseft hij dat niet. Hij is 91, is sinds 2011 weduwnaar en sinds 2013 vader van 1 levende zoon ipv 2. Als hij met plezier elke nieuwe dag aanvaarden kan waarom zou ik er dan niet mijn uiterste best voor doen dat ook te proberen?!

Hoe de simpelste dingen je met grootste dankbaarheid kunnen vervullen zal me evengoed altijd blijven verbazen, op een aangename wijze ook nog. De intense bemoediging die ik daaruit kan putten is eveneens reden om dankbaar te zijn want het maakt dat ik toch maar niet opgeef al hoe aanlokkelijk dat soms ook is. Bovenal is het toch wel heel erg fijn dat er zoveel meer voorbeelden, dan deze alleen, aan te halen zijn die reden tot leven geven.

30 thoughts on “Altijd tijd”

 1. De Gans (Marije) schreef:

  Wat een prachtig stukje!! <3 Heel veel liefs xxxx

  1. Melody schreef:

   Dank je wel.

   Knuffel -x-♥

 2. Edward McDunn schreef:

  Het “geen tijd” hebben, vind ik een zwak excuus, het ligt er maar net aan, waar je prioriteiten legt.

  1. Melody schreef:

   Ja vind ik ook…. alhoewel ik er erg op let komen die woorden toch ook wel eens mijn mond uit ;-) Men zegt het zo gemakkelijk en onnadenkend hè

 3. Michel schreef:

  Mensen besteden soms veel tijd aan onzinnige dingen en dan zeggen ze dat ze nergens tijd voor hebben… Ze laten de belangrijke dingen liggen door zo’n smoesje te verzinnen. Zonde.
  Tja, mijn pa en ma zijn ook niet oud geworden (60 en 55) en ik mis ze nog elke dag. Maar het leven gaat door.

  1. Melody schreef:

   Ja klopt maar wel met die nuance dat het voor een ander ‘onzinnig’ kan lijken terwijl het voor de persoon in kwestie niet zo voelt…

   Daar heb je wel weer gelijk in.

   Hè bah wat naar joh, dat spijt me oprecht voor je!!
   Als je het mij niet kwalijk neemt… mag ik dan toevoegen dat ik ook blij ben voor jou want uit jouw regel klinkt liefde door en dat is, alhoewel het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, helaas niet ieder mens gegund. En ook voor hen gaat het leven (gelukkig) door.

   1. Michel schreef:

    Er is/was veel liefde tussen mij en mijn ouders en dat geeft me nog steeds veel kracht. En dat is inderdaad niet vanzelfsprekend.

    1. Melody62 schreef:

     Fijn te lezen. Ben iegt blij voor je.

 4. Kakel schreef:

  Het is mooi, dankbaar zijn. Maar ik word er recalcitrant van, ook al besef ik dat ik veel reden heb om dankbaar te zijn. Beetje krom; ik geef het toe…
  Dikke kus ♥

  1. Melody schreef:

   Tuulk schat, dat recalcitrante heb jij niet alleen, dat weet je wel. Ik liet het bewust weg omdat ik verwachtte dat 1 zeker iemand dat wel zou benoemen, en ik werd in die verwachting niet teleurgesteld ;-)

   smaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak

 5. rietepietz schreef:

  Tja, misschien is het meer een kwestie van priori”teit” zo geef ik nu inderdaad even prioriteit aan geezellige familiezaken boven álle logjes inhalen, maar ik weet dat iedereen me dáár de “tijd”voor gunt;-)

  1. Melody schreef:

   al kan en wil ik niet voor anderen spreken, toch verwacht ik dat je gelijk hebt ;-)
   Voor mezelf sprekende… Natuurlijk gun ik jou die tijd, ik kan jou zo wie zo al niets misgunnen als dat al een eigenschap van mij zou zijn.

 6. Matroos Beek schreef:

  Prachtig stukje. Je doet me aan mijn moeder denken die nu 94 is en door de hoge leeftijd last heeft van vele kwaaltjes, maar vooral ook veel pijn heeft. Toch hoor ik haar altijd zeggen, telkens weer, dat ze dankbaar is… dat ze niet mag klagen… dat ze tevreden is… En kijk, daar kan ik niets anders dan respect voor hebben. Zij is mijn grote voorbeeld. Ik hoop dat ik ook zo dapper oud mag worden – ondanks de vele ongemakken die er bij horen. Tevreden en dankbaar… ondanks… mooi is dat.

  1. Melody schreef:

   Dank je wel.
   Ik ken ook een aantal van dat soort mensen, daar heb ik ook zo’n diepe bewondering voor. 24/7 pijn hebben maakt het ‘tevreden en dankbaar’ zijn moeilijker maar des te meer belonend als het lukt en ik denk dat jouw moeder dat ook bedoelt. Dat hoop ik ook voor jou maar meer nog hoop ik dat jullie nog vele liefdevolle jaren met elkaar mogen beleven want ja, laten we eerlijk zijn , zulke mensen zijn mensen van de dag… dat heb ik met mijn maandagmeneer van 91 ook…

 7. fietszwerver schreef:

  mooi geschreven Melody
  ik herken het ook , zeg ook wel eens heb het te druk hihi , kan je na gaan hoeveel vrije tijd er in werken gaat zitten
  mijn ouders zijn er ook al een tijdje niet meer , pa te jong gestorven , ma 90 , heb ik vrede mee , 1 x ziek in heel haar leven en paar weken later vertrokken
  ik ben dan ook best dankbaar en ondanks m’n makke tevreden ook

  1. Melody62 schreef:

   Dank je wel…. Ja ach iedereen doet dat wel eens

   Topper…go for it

    1. Melody62 schreef:

     Grote jingen

      1. Melody schreef:

       ehh jongen dus , solly ;-0

       trusssss

       1. fietszwerver schreef:

        ik slaap er niet minder om hihi
        slaap wel

        1. Melody62 schreef:

         Gelukkig

          1. Melody62 schreef:

           😁😀

 8. Matroos Beek schreef:

  Zo is het Melody. Ik weet dat mijn moeder een broze bloem is, maar ik koester haar en houd haar voorzichtig vast zo lang het kan. Ze is me toch zo dierbaar.

  1. Melody62 schreef:

   Precies zo ….. Ik en mijn maandagmeneer dus.
   Liefde in deze vorm is een godsgeschenk.

 9. Matroos Beek schreef:

  Ja, wat een privilege om zo iemand in je leven te hebben! Het is niet iedereen gegeven. Helaas.

  1. Melody62 schreef:

   1 van mijn lijfspreuken is Nihil fit sine causa…. Zie kopfoto….
   Het betekent : niets gebeurt zonder een reden

   Daar waar het koppel dat mij op de wereld zette in faalde hebben mijn maandagmeneer en zijn inmiddels overleden echtgenote dat meer dan goed gemaakt …. Dus ja ik weet dondersgoed hoe het voelt die rijkdom alsnog te mogen ervaren ….te krijgen 47 jaar na mijn geboorte

 10. Matroos Beek schreef:

  Het is je van harte gegund! Ik vind het steeds bijzonder naar als ik iets zie of lees over ouders die er niet waren voor hun kinderen… vreselijk… en voor mij onvoorstelbaar. Ik was gezegend met fantastische ouders. En hoe ouder ik word hoe meer ik besef hoe belangrijk een warm nest is en wat het doet met een mens.

  1. Melody62 schreef:

   Dank je wel!!!
   Je beseft jouw godsgeschenk en daar ben ik heel blij om !!!

   Eh ja…daar kan ik een encyclopedie over schrijven maar dat doe ik niet. Dan ga ik alsnog energie verspillen aan iemand die het niet waard is.

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: