kerstinkopen15a

Met open mond en ogen op steeltjes zag ik van ’t weekend op tv hoe mensen in winkels geïnterviewd werden naar hun koopgedrag in verband met kerstmis, op de vraag hoeveel men ongeveer besteedde hoorde ik, werkelijk, tot mijn verbijstering, die dame antwoorden: “500 tot 1000 euro”…. en meer van dat soort bedragen.

Van huis uit zijn noch manlief noch ikzelf opgevoed met ‘grote’ cadeaus rondom Sinterklaas en/of Kerst. Ook de exorbitante maaltijden kennen we niet uit eigen ervaringen. Toen wij zelf een gezin startten is dat zo gebleven, al die poeha eromheen hoeft voor ons niet. Misschien zien wij het verkeerd maar wij vinden zulk vertoon een beschamende poging om goed te maken wat je de rest van het jaar verzaakt. Als je de media gelooft zijn alle gezinnen hecht en wil men met kerst maar één ding en dat is samenzijn. Yeah right… of ben ik nu te sarcastisch? Ik ben moeder..natuurlijk wil ik graag mijn gezin wel met regelmaat compleet bij elkaar, maar niet specifiek met kerst. Natuurlijk lijkt het mij geweldig om wederzijdse ouders, broers en zussen met aanhang etc in 1x bij elkaar, en het gezellig te hebben. Maar heej…dat is niet ieder mens gegeven, het is geen vanzelfsprekendheid!! En dat maakt dat wij heel snel tevreden zijn met wat we wel hebben en daar dan ook enorm van kunnen genieten.

Hoe dan ook…. toen onze kinderen hun geloof in Sinterklaas verloren overlegden we met hen hoe we het voortaan zouden gaan doen. We spraken toen af dat iedereen voor de ander cadeautjes zou maken/kopen met een maximum van 5 gulden, wat enkele jaren later 5 euro werd. Het werd een sport om de leukste, en niet voor hand liggende uiteraard, cadeautjes te vinden. Na enkele jaren werd het voor mij een gewoonte om al dingetjes te kopen die ik tegenkwam. Op een veilig plekje opgeborgen uiteraard, ter bescherming van al te nieuwsgierige ogen. Nou winkel ik hoogst-hoogst-hoogst-zelden maar ik kom nog wel eens op een rommelmarkt, zit regelmatig op Ebay en Marktplaats en weet mijn weg op het internet ook wel te vinden dus keuze en mogelijkheden zat.

Manlief is daar iets minder bedreven in maar hij weet dan wel weer in onze stad de winkels te vinden waar hij slagen kan. Nadat ik vanochtend weer thuis kwam van mijn bezoek aan mijn maandagmeneer togen we gezamenlijk de stad in. Op maandag kan dat wel, is het niet druk.

Enige tijd later zat ik op de bank, omringd met diverse spullen in diverse formaten en was ik druk aan het inpakken toen ik geluiden op de trap hoorde. Onze trappen zijn nu wat luidruchtiger dan anders omdat ze kaalgeplukt en geschuurd zijn omdat Joop de boel aan het opknappen is. Dus riep ik: “ho, stop, niet verder, effe wachten”. Nadat ik een deken onder de bank vandaan gegrist had en over de spullen gelegd mocht de jeugd binnen komen, die had gelijk groot lol natuurlijk… Zij verlieten het huis en ik ruimde de deken weer op en maakte af waarmee ik bezig was.

kerstinkopen15b

Nadat ik de troep opgeruimd had en alle pakjes bij Lizzy in bewaring gegeven kon ik pen, papier, schaar en plakband ook opbergen en ging manlief de stofzuiger erdoorheen halen. De woonkamer ziet er weer netjes uit.. nu maar op naar de kerstdagen dan. De jeugd is de 1e kerstdag thuis en natuurlijk maken we het gezellig maar wel met veel lagere kosten dan die mensen op tv *glimlach*.

Gezelligheid is GodZijDank niet afhankelijk van de prijskaartjes maar simpelweg de genegenheid die er onderling is, elke dag van het jaar dus ook, en niet alleen, met kerst.