Gisterenavond kreeg ik een whatsapje met de vraag of we naar The Hobbit konden kijken. Nou had ik die blue-ray woensdag met de post ontvangen en al 2x bekeken maar een 3e keer kon ook nog wel, dus antwoordde ik met ‘ja leuk!’. Nou zijn dat soort films niets voor Joop maar gelukkig voor hem (en ons) moest hij om 20.30 de deur uit voor zijn laatste nachtdienst in deze shift. Niels en Anita hadden zich inmiddels comfortabel op bank en ligstoel geïnstalleerd en de jeugd was nog in Appelscha om bij de vader van Daphne de tuin en de vijver op te ruimen. Zo zaten we dus gedrieën zwijgend en wel te genieten van de rust in huis. Noah op de bank bij mij en Precious en Gandalf op de andere bank vonden het ook prima want lagen in no time te snurken. Tijdens een pitsstop de film even stopgezet zodat er een bezoekje gebracht kon worden aan het toilet en de glazen opnieuw gevuld en toen op naar het vervolg van de film. De jeugd kwam weer binnen en zo zaten we even gevijven te kijken totdat Daphne (die ook zwemwedstrijden had gehad) ging douchen en Bastiaan in de keuken aan de slag ging met ovenbroodjes, jummie!!!

Anita gaf aan dat ze morgenochtend (vandaag dus) vroeg op moest omdat ze even voor zeven op haar werk verwacht werd en zo besloten Niels en ik samen dan ook maar vroeg op te staan met onze (v)echtgenoten om na wederzijds gezamenlijk een bakkie koffie te doen op pad te gaan om kiekjes te gaan kieken in het mooie, vroege, ochtendlicht. En zo stond ik dus vanochtend even voor zeven bij Niels voor de deur met een warme auto, niet zo moeilijk want ik had Joops auto meegenomen die nog warm was, scheelde mij immers een koude auto en ruitenkrabben bovendien en bespaarde dan weer benzine uit mijn auto, wiens tank al zo goed als leeg is. Via via reden we, zonder vooropgesteld doel zuidwaarts om enige tijd later het bordje “Spier” te zien. We spreken altijd van te voren af wie de ‘korte’ lens gebruikt en wie de ‘lange’ en nadat we onze camera’s ingesteld hadden kon het feest beginnen. Om niet teveel benzine te hoeven te verbruiken besloten we de ‘paaltjes-pad-route’ te gaan lopen die door het Fochteloërveen loopt. Een schitterend en enorm groot natuurgebied, je kijkt je werkelijk je ogen uit en waant je in het buitenland. Ja zelfs het ‘platte’ dat het noorden zo kenmerkt lijkt daar onderbroken te worden, we beklommen menig heuvel(tje) en daalden ze ook weer af. Op een gegeven moment kwam ons een groepje ruiters tegemoet die het fantastisch vonden dat we beiden met een camera om de nek liepen en ons bijna in koor tegelijkertijd vroegen of we foto’s van hen wilden maken en hen die dan mailen, natuurlijk geen enkel probleem, even leuk en gezellig gekletst, paarden geknuffeld en toen weer verder. We zagen bijna geen mens op een enkele wielrenner en jogger na. Tegen half tien waren we weer terug bij de parkeerplaats en na nog een heerlijk kopje cappuccino met gebak bij Hotel Spier togen we huiswaarts. Niels had nog veel te doen en mijn gewrichten verlangden naar een gestrekte houding. Ik zette hem thuis af en stapte tegen elven het huis weer in met in mijn achterhoofd een woorden van Niels’ vader, door Niels herhaald; “wie vroeg is loopt geen achterstand op’.

Ondanks dat ik het heerlijk vind uit te slapen, vooral als dat dan ook eens lukt… is het toch ook wel heel erg fijn vroeg op te staan, met iets heel moois te beginnen en dan bij thuiskomst te beseffen dat er nog een ‘hele’ dag voor je ligt. Lekker een paar uurtjes op de bank gelegen en toen kwam Joop uit bed, vlak na de jeugd, die weer richting Appelscha gingen om daar hun, gisteren begonnen, klus af te maken. Onze vijver ligt er na de afgelopen maanden wat onverzorgd bij, veel planten hebben de winter niet overleefd. We hoeven geen nieuwe aan te schaffen, evenmin nieuwe vissen etc want we krijgen emmers vol met van alles en nog wat uit de vijver in Appelscha die nu opgeruimd wordt. Zo fijn, wat je krijgen kunt hoef je niet te kopen. Dank je wel Jannes!