motalaolifant

Eén van mijn lievelingsprogramma’s op Animal Planet is World Wide Vet, een serie over een Britse dierenarts, Luke Gamble, die de hele wereld over reist om op de meest afgelegen plekken dieren te helpen, zowel huisdieren als vee als wilde dieren.

Enige tijd terug was er een aflevering waarin hij door Thailand reisde. Het boeddhisme aldaar zorgt er voor dat dieren zoveel mogelijk geholpen worden en dat euthanasie alleen maar is toegestaan als het echt helemaal niet anders kan. Een prachtig voorbeeld van hoever hun hulp en bovenal inzet gaat is de olifant Motala. Nadat zij in 1999 op een landmijn stapte in Birma, raakte haar linkervoorbeen dusdanig beschadigd dat die niet gerepareerd kon worden en deels geamputeerd moest worden. In 2006 kreeg zij als eerste olifant ter wereld een prothese.

Dierenleed is nog steeds een groot probleem wereldwijd, enerzijds omdat veel mensen een dier nog steeds als een hebbeding zien, anderzijds omdat velen niet inzien dat er mensen zijn al heel jong ongewenst gedrag beginnen te vertonen en later uitgroeien tot de meest afschuwelijke soort van criminelen. Niemand wordt op een gegeven moment wakker en is dan een geroutineerde moordenaar, het begint altijd ‘klein’ met het toepassen van leed aan diertjes dat in een proces uitgroeit naar grotere dieren en dan naar de mens.

Eveneens is het nog steeds zo helaas dat ook veel mensen zich niet, of in ieder geval niet voldoende, realiseren dat de dieren niet alleen van ons afhankelijk zijn maar wij ook terdege van hen, het voortbestaan van onze planeet is er óók van afhankelijk. Ondanks dat het mijns inziens hier in Nederland ook nog steeds heel slecht geregeld is, is het in andere landen op onze aarde nog steeds een groter en extreem schrijnend probleem. Ik hoef vast geen voorbeelden te noemen van slachtpartijen die plaatsvonden ergens op de wereld en dat nog steeds doen!

De hulpvaardigheid van mensen wereldwijd om een dier in nood te helpen is iets dat mij altijd weer raakt en ontroert. Ben altijd weer blij als ik kan constateren dat er ergens weer iets op touw gezet wordt om een dier(soort) te helpen en redden en van uitsterven te voorkomen. Ondanks dat het nog heel veel groeipotentie heeft is het erg fijn te constateren dat er wel groei plaatsvindt al ben ik dan nog zo’n Jantje Ongeduld die vindt dat het wel wat sneller mag.

Onze dieren hebben het hier goed, daar zetten wij als gezin ons met liefde voor in. Elke dag weer, niet alleen op dierendag!