Plato WE300 scoren.

En wéér zat ze aan de overkant van de tafel die ze blind én tot in het kleinste detail zou kunnen tekenen, inclusief alle plekjes die in de loop der jaren door slijtage waren ontstaan. Voor de hoeveelste keer zat ze daar nu al? Ze was de tel al lang kwijt geraakt. Om de persoon aan de overkant aan te kunnen kijken moest ze haar hoofd opheffen, niet omdat die persoon groter was maar omdat hij op een stoel zat en zij niet. De eerste keren had ze op een stoel gezeten, dat was fatsoenlijk, dat hoorde zo, het was zijn ruimte, zij had zich aan te passen. Nadat hij haar uiteindelijk overtuigd had dat zij het zich gemakkelijk mocht maken had ze hem gehoorzaamd en die plek ingenomen waar zij zich het veiligst voelde; in het donkerste hoekje met haar gezicht naar de deur en haar rug in een schuine hoek tegen 2 muren.

Met haar benen gespreid zat ze voorover gebogen. Tranen stroomden, haast oncontroleerbare woede vermengd met weerstand waarvan ze niet wist of die nou ingegeven was door iets dat haar beangstigde of simpelweg door het feit dat ze geen enkele zin in zich bespeurde om aan de vraag te voldoen, hoezo vraag, het was een opdracht, toch? En dat laatste was het hem nou net! ‘Moeten’, een woord waaraan ze een onbeschrijflijke hekel had. Heel haar leven had ze van alles en nog wat gemoeten, mogen was nooit aan de orde geweest, met alle gevolgen van dien!

“Doe nou maar, dan ben je er vanaf” zei ze geluidsloos tegen zichzelf, waarna ze zo snel als ze kon elke vraag las en met een vinkje in één van de mogelijke antwoordvakjes afsloot. Hij nam en van haar aan, las het en het enige dat zij hoorde was: ‘hmmmm’.

26x Akkoorden op ~ 1x Chords on “Moeten”

 1. Dat klinkt naar “examen doen” , héérlijk! Ik ben weer de uitzondering die de regel bevestigt , ik vind examen doen altijd leuk, vraag me niet waarom het is gewoon zo;-)

  1. Dat klinkt….. en als jij gelijk zou hebben zou jij niet de enige uitzondering op die regel zijn, heb veel examens gedaan en vond het altijd erg leuk!

   In dit geval betreft het geen examens, integendeel.

  1. Ligt in de keuken op het aanrecht, op het hoekje naast jouw placemat ;-)

   gelukkig wel zeg, en nog zo’n 25 a 30 erbij op zijn minst.

    1. Neeeee, voor die garantieperiode erop zit halen we een nieuwe rollator en zoeken we er eentje met een garantieperiode van minimaal 20 jaar *grijns*

 2. Als ik je niet zou kennen, zou ik het niet helemaal begrijpen en me beperken tot de verzuchting dat hier kennelijk iemand zit die al heel wat achter de rug heeft, weet wat er gaat komen en daar moedeloos van de opgebouwde frustraties op reageert. WAT er dan precies is laat zich hier raden.
  Maar omdat ik je wel een beetje ken, voel ik de thematiek tussen de woorden door en zie ik een schrijnende wereld waarin het gebeurde zich al veel te ver in de ziel van het meisje heeft ingevreten. Sommige dingen gaan nooit meer over, zo lijkt het.
  Prachtig geschreven, maar wel met bloed in plaats van met inkt.

 3. Zowel aan examens als aan psychologische onderzoeken heb ik geen hekel. Ik vind het eigenlijk wel leuk, beide.
  Mooi verhaal, al moest ik wel de reacties lezen om te weten waar het precies over ging.

  1. Aan examens heb ik ook nooit een hekel gehad….. en aan psychologische onderzoeken nu ook niet meer maar in het verleden vond ik een drama.

   Dank je wel. (sorry voor de onduidelijkheid, ik was me dat niet bewust)

    1. Lijkt me erg vervelend!
     Laten we het erop houden dat het aan ons beiden ligt dan ;-)
     Jouw autisme en mijn Bipolariteit…

 4. Ik heb verschillende psychologische onderzoeken in moeten vullen, heb ze allemaal geweigerd. :) Want ook ik zat het liefst in een hoekje met mijn gezicht naar de deur. Maar dat was omdat dat veilig voelde en die testen maakte het allemaal open. Mooi en indringend geschreven. Al had ook ik de reacties nodig om te weten waar het over ging. Sorry :)

  1. Ik had ze ook het liefst geweigerd, zeker toen, maar dat durfde ik niet….. je weet wel, een dokter, een dominee, een burgemeester…. hoogopgeleid, dus die gehoorzaam je gewoon, je hebt het lef niet om tegen zo iemand in te gaan…

   Dat ‘veilig’ voelen, was waar het om draaide, dat heb ik nog steeds, zij het dan niet meer zo paranoia-achtig erg als toen.

   geeft niet hoor, geen excuses nodig.

 5. Dat was vroeger hè dat u opzien tegen een hoogopgeleide. Maar ik noem mijn huisarts gewoon Joop, de specialist Frank en de radiologe mevrouw. Ondanks de vervelende onderzoeken maken we onderlinge grapjes.Alleen wanneer iemand ouder is dan ik zelf zeg ik U.;-)

  Liefs, Ria

  1. Ja inderdaad, zo ben ik ook opgevoed. Ik moest het ook niet wagen om ‘jij’ ofzo tegen mijn ouders of buren/kennissen etc te zeggen.

   Ik heb nog steeds moeite met het ‘jij/jou’ tegen veel mensen hoor. Wel gek eigenlijk want in weblogland heb ik dat dan weer niet. Mensen die ik ontmoet en niet ken spreek ik zo wie zo niet aan met ‘jij’ tenzij zij het mij zeggen dat ze dat liever hebben.

   Liefs terug fijn weekend

Mag ik luisteren naar jouw ♫ ~ May I listen to your ♫