Marja‘s

Zwijmelen op Zaterdag

~ 196 ~

Gestart op 17 november 2012

Bij deze wil ik jullie allemaal vragen knoeterhard voor mij te duimen *kijkt zo lief mogelijk iedereen aan met glinsterend blauwe en smekende doppies).. Ik zie jullie al vragend kijken: “ohja, waarvoor dan?”
Nou het zit zo:
Mijn maandagmeneer hoopt 22 september zijn 91e verjaardag te mogen vieren…. en ik wil natuurlijk weer iets regelen voor zijn verjaardag, maar ja wat geef je iemand op die leeftijd? Wensen heeft hij in die zin totaal niet, “als Ko maar komt… is cadeau genoeg…” is al vele jaren zijn steevast antwoord als ik vraag of hij wensen heeft. Natuurlijk komt Ko, probeer haar maar eens tegen te houden *grinnik*

Nou is mijn maandagmeneer helemaal verzot op de muziek van jongenskoren en tja dat genre muziek is in ons land niet meer zo populair als zo’n 25 jaar geleden, hij ‘moet’  zich dus redden met de cd’s die hij heeft. Ik heb dus al een hele tijd als wens hem eens te kunnen trakteren op zo’n concert.
Mijn hart maakte een sprongetje toen ik ontdekte dat onderstaand jongenskoor uit het Engelse Cambridge op 18 september in Groningen, in de Oosterpoort een concert gaat geven.  Kaarten reserveren dus…. dus niet *snik* uitverkocht *grmblll*
Een zoektocht op internet meldde mij dat er een verloting gaande is en men 2x 2 kaartjes in de aanbieding heeft, ik heb me er dus gelijk voor aangemeld en ben in de race… de uitslag wordt in de 1e week van september bekend gemaakt.
Ik hoop toch zo dat ik 1 van de 2 ben die 2 kaartjes wint en kan dus jullie duim-hulp goed gebruiken. Het zou toch helemaal geweldig zijn dat ik mijn maandagmeneer op de zondag voor zijn verjaardag kan meenemen naar een prachtige concertzaal om samen met hem te genieten van iets dat hij zo geweldig mooi vindt? Een beter verjaardagscadeau kan ik me niet voorstellen.

Mocht het lukken en wij zitten daar dan die avond, dan hoop ik dat ze onderstaand nummer, dat als 1e te horen is (er staan er meerdere op) gaan uitvoeren.  Het Ave verum corpus (betekent: Gegroet Waarachtig Lichaam – WA Mozart) is al sinds jaar en dag 1 van mijn favoriete nummers sinds ik op mijn 11e bij een koor ging en het als 1 van de eerste liederen onder ogen kreeg. En ja, ondanks de onherstelbare gaten in mijn geheugen, zit de tekst van dit nummer er nog helemaal en feilloos in. Leerde ik het oorspronkelijk als sopraan, leerde ik het de jaren daarna ook als alt en bijna tegelijkertijd ook als tenor. Ons koor had groot gebrek aan mannen en aangezien ik over een stemgeluid beschikte dat zeer breed was en ook mannelijk kon klinken viel ik dus vaak als tenor in. Bij optredens droeg ik in die rol dus ook niet mijn reguliere uniform maar net als de overige heren een zwart pak met wit cocktailoverhemd en rode vlinderstrik. Een ander verschil was ook dat ik in die rol mijn lange haren nooit los droeg maar met een rode strik bijeen bond terwijl ik in de rol van sopraan of alt mijn haar wel los droeg. Doet eigenlijk verder niet ter zake maar vind het wel grappig achteraf dus vermeld ik het er maar bij.

Ave Ave verum corpus,
natum de Maria Virgine

Vere passum,
immolatum
In cruce pro homineCujus latus perforatum
Unda fluxit est sanguine.

Esto nobis praegustatum
In mortis examine.

Il mortis est sanguine

Gegroet waarachtig lichaam
geboren uit de Maagd Maria
Dat werkelijk heeft geleden,
en voor de mens
geofferd is aan het kruis.Uit wiens doorboorde
zijde bloed vloeide.

Laat dit ons een voorsmaak zijn
tijdens de beproeving van de dood.

Doodgebloed