Doe-es-niet

Als je veel (heel veel) in dierentuinen komt zie je iedere keer weer mensen onder het publiek die dingen doen waarbij je op zijn zachtst gezegd je wenkbrauwen fronst. Als mens met het ♥ op de tong, spreken vóór denken, gebeurt het dus ook regelmatig dat ik mensen op iets wijs.
Nou levert dit altijd verontwaardiging op, heb al diverse beledigingen naar mijn hoofd geslingerd kregen maar dat moet dan maar. Wat ik in ieder geval hoop te bereiken is dat de mensen zich meer bewust worden van hoe ‘dom’, naïef etc te doen en dat ze het risico beseffen van wat er zou kunnen gebeuren door hun onachtzaamheid.
Dierverzorgers en vrijwilligers werken knoeterhard maar kunnen niet tegelijkertijd overal zijn en daarbij wil ik ’s nachts graag kunnen slapen zonder bijv. beelden op mijn netvlies van hoe een wild dier een klein kind verwondt of erger nog….

Ik heb al vaker gedacht, ik ga voorbeelden verzamelen van hoe sommige mensen kunnen handelen als het gaat om hun gedrag naar dieren in dierentuinen. Op facebook zag ik ook enkele voorbeelden voorbijkomen en dat sterkte mij in die gedachte. In een gesprek dat daar ontstond vroeg ik of we niet zo’n “Rood Boekje”  zouden kunnen samenstellen met dont’s … daar kwamen bevestigende reacties op, dus ging ik hier aan de slag ☺

Jouw aanvulling is van ♥-e welkom! Laat het in een reactie achter of mail het mij op mel62ko@gmail.com dan kan ik het toevoegen aan de lijst hieronder.

Wellicht lukt het ons samen de mens in het algemeen wat bewuster te maken van de onbetaalbare kostbaarheid en kwetsbaarbeid van elk dier en onze plicht hen met respect te behandelen en dat ook aan onze kinderen en kindskinderen over te brengen!

01
In Wildlands-Emmen
Een moeder zet haar kindje van nog geen jaar op de reling boven de nijlpaarden en verliest zichzelf vervolgens in haar mobieltje…
02
In Wildlands EMmen
Een moeder graait een familiezak pretzels uit haar tas, geeft die aan haar kroost zodat ze giraffen kunnen voeren
03
In Dierenpark Amersfoort
Een vader heeft een zakje tumtums en wil daarmee gibbons voeren. Kroost van plm 10 jaar wijst vader op bordje ‘verboden te voeren’ … Zegt vader: “Ja heb ik gezien, geldt niet voor ons”
04
Elke dierentuin:
Ouders opgeslokt door mobieltjes terwijl kinderen wedstrijdje doen wie het eerst een vlinder kan vangen
05
In Orchideeënhoeve Luttelgeest:
Kind in vlindertuin bij stilzittende vlinder “oma, ik kan de vleugeltjes niet zien”
Waarop oma zegt: “moet je zó doen” … knipt met haar vingers tegen de vleugels van de vlinder aan….
06
In  Dierenpark Amersfoort
Op kraambezoek bij het pasgeboren olifantje Thabo… met wie het echt niet goed ging de 2e dag en de dagen erna… dus werd de olifantenkudde in de stal gehouden en was die niet toegankelijk voor het publiek… Enkele zeer zeer verontwaardigde stemmen: “Nou ja zeg… hebben we daarvoor zo’n eind gereisd?”
07
In Tierpark Nordhorn
Een vader staat trots voor zijn kroost, in de volière, met een parkietje op zijn hand. So far so good, tot ik zie dat het vogeltje verwoedde, vruchteloze, pogingen doet om aan vaders greep te ontsnappen. Een 2e blik vertelt me dat vader het diertje zijn pootjes tussen duim en wijsvinger omklemd houdt. Het diertje pikt hem tot bloedens toe maar hij laat niet los… tot ik hem een schop geef en Anita een scherpe opmerking plaatst, terwijl ik een foto van dat heerschap maak die ik later die dag met mijn verhaal erbij naar het park heb gemaild.
08
In Burgers Zoo Arnhem
Paps en mams komen aanhobbelen met 4 kleintjes waarvan de oudste hooguit 4 is en de kleinste een paar maanden. Ze nemen plaats op het terras, plukken de kleinste uit de buggy en zetten het op diens billen op de grond. Graaien vervolgens allebei hun mobieltje en verliezen zich erin…  wie hobbelt achter de weglopende kids aan? Jup, niet die ouders.
09
In Aqua Zoo Leeuwarden
Een moeder met kroost loopt bij de zeeberen, daar loopt een verzorgster. “Ga je ze nu voeren?”  Nee hoor, over een dik uur pas.
Ohhh maar wij zijn er nu…
10
In het aquariumdeel van Blijdorp
Waarschuwingen, niet op de ramen kloppen, niet flitsen met foto’s maken, niet schreeuwen…
De ene na de andere jongeling ramt op de ruiten, schreeuwend na pa / ma etc dat die moet komen kijken etc… het gevolg van die jongeling reageert door het gedrag ervan te kopieëren…

 

~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ Xieje graag terug! ~ Love to see you again! All rights reserved by Melody Music 2003-2018 ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~