*2017·OOR·Zwijmelen

Anatevka-2017 ~ Zwijmelen op Zaterdag 250

Marja‘s

Zwijmelen op Zaterdag

250

Gestart op 17 november 2012
 
De musical Anatevka, de 3e van mijn top-3, komt weer terug op het Nederlandse toneel. Wij, Niels, Anita en ik kijken er weer naar uit.

In 1966 (met herhaling in 1976) was de 1e keer in de Nederlandse versie, toen werd de hoofdrol van Tevje gespeeld door Lex Goudsmit. Die versie heb ik niet in de theaters gezien (uiteraard) al kende ik toen de muziek al wel via mijn lievelingsoom & -tante, die de muziek op een lp hadden.

In 1998 werd deze musical opnieuw op de planken gebracht met Henk Poort als Tevje.
Die versie zag ik wel, meermalen, en heb het gelukkig ook op cd, die alhoewel grijs gedraaid nog steeds prima geluid afgeeft. Naast Henk Poort schitterden oa Bea Meulman als Tevjes vrouw Golde, Carry Tefsen als Yente de Koppelaarster, Anne-Mieke Ruyten als oudste dochter van 5, Tzeitel, Maaike Widdershoven als 2 dochter Hodol en Smadar Monsinos als 3e dochter Chava. (hiervan kon ik geen tjoepje vinden)
In 2008 dan de 4e versie, wederom met Henk Poort als Tevje, Doris Baaten als Golde, Bea Meulman als Yente de Koppelaarster, Babette Holtman als Tzeitel, Sophie Veldhuizen (jonge vrouw van de Wehkamp-reclame) als Hodol en Madelon van der Poel als Chava.

Nu, 2017, op 5 november as. vindt de première plaats van de 5e versie van de Nederlandse uitvoering plaats in De Nieuwe De La Mar te Amsterdam. De start is op 20 oktober in De Meerpaal te Dronten en eindigt, voor zover nu bekend, op 22 april in Orpheus Apeldoorn. Deze musical doet slechts 8 grote theaters aan, dit zal te maken hebben met de aanwezige ruimte voor het decor en mogelijkheden te changeren.
De hoofdrol deze keer wordt, wat mij zeer verraste moet ik bekennen, door Thomas Acda. Wij zijn heel erg benieuwd naar hoe hij die rol zal gaan invullen en zullen het natuurlijk ook gaan bekijken, al moeten we nog wel een theater kiezen en kaartjes reserveren.
Judith Linssen neemt de rol van Golde op zich, Doris Baaten die van Yente de Koppelaarster, en de 3 dochters worden vertolt door Eva van Gessel, Hanna van Vliet en Sarah Janneh. Ik ‘ken’ Thomas Acda en Doris Baaten maar alle andere namen zijn nieuw voor me.
Thoams Acda heeft een veelzijdig talent en ik ‘ken’ hem dan ook in diverse rollen. Doris Baaten is een vakvrouw pur sang met een gouden strot, zij pakte mij compleet in tijdens de musical Elisabeth waarin zij de rol van Aartshertogin Sophie. Ook in de diverse rollen die ze daarna in andere musicals vervulde raakte ze me keer op keer, man man man wat een talent heeft die vrouw, geweldig!!

Kortom…ik verheug me er enorm op ook deze musical weer te gaan zien. Ben niet alleen ontzettend benieuwd naar deze invulling maar stiekem ook wel of deze musical daarna op de 3e plek van mijn top-3 zal bijven staan of wellicht zal stijgen…

28x Akkoorden op ~ Chords on “Anatevka-2017 ~ Zwijmelen op Zaterdag 250

 1. Ik zag de eerste versie met Lex Goudsmit, Enny Mols de Leeuwe en een jonge Jenny Arean. Om nooit te vergeten. Ik was 17 en in die tijd vanuit de provincie naar Carré was een groot avontuur. Ik had ‘de mazzel’ dat er een tante in Amsterdam woonde die me dit feest bezorgde. Ik wens je alvast veel plezier.
  Ferrara componeerde ~ composed LuchtfietserijMy Profile

  1. Eén van de weinige musicalnummers ,in de versie van Lex Goudsmit, die het grote publiek ook bereikte , Wat mij betreft de enige versie waar het “gedieldeldom’ niet als vulling klinkt. Die man was fantastisch.
   De nieuwe opvoering laat ik , net als alle andere, aan me voorbij gaan;-)
   Rietepietz componeerde ~ composed hare loghoogheid bedankt UMy Profile

   1. Ja inderdaad… en van Roger Whittaker hè

    Hij was inderdaad erg goed, naast Topol (die de filmversie deed) vind ik ook Henk Poort een heel goede invuller hoor… en ja hoe Thomas Acda het gaat doen moet ik nog zien natuurlijk

    Ah ja daar kan ik me wel iets bij voorstellen al kies ik daar dan weer niet voor ;-)
    Melody componeerde ~ composed Anatevka-2017 ~ Zwijmelen op Zaterdag 250My Profile

  1. Nou inderdaad, mij ook ! Heb al ontelbare malen gewenst in het verleden dat ik een vliegje mocht zijn om dan in zo’n repetitieruimte te mogen toekijken en bovenal genieten.

   Ja zeker.. doen we al hoor, over kleine 2 weken eerst Purper ;-) Hopelijk gaat die avond gewoon goed en hoef ik niet doodziek op de drempel van een theater rechtsomkeert te maken zoals gisterenavond …

   kussssssssss
   Melody componeerde ~ composed Anatevka-2017 ~ Zwijmelen op Zaterdag 250My Profile

      1. Ja klopt. Ik heb me lang niet zo hondsberoerd (raar woord toch) gevoeld, plus natuurlijk het me bezwaard voelen omdat ik daardoor ook een avondje theater voor Niels en Anita door de neus boorde nadat we al wel op locatie waren aangekomen na ruim 2 uur rijden.
       Gelukkig zijn zij nooit de mensen die mij verwijten maken dus ook nu niet maar evengoed voelde ik me zeer bezwaard.

       Ja dat zou heerlijk zijn…. in gedachten dan maar schat! x♥
       Melody componeerde ~ composed 92My Profile

 2. Alhoewel ik, voor zover ik weet dan, geen Joodse achtergrond heb, voel ik me altijd wel bij hen betrokken. Geen idee waarom.

  Bij de musical versie in 1998 was het decor zeer sober, niks gelikt dus, integendeel, waardoor het geheel nog indrukwekkender werd.

  Dé versie van 2008 is minder mijn favoriet tov die van 1998.

  Dé nieuwe versie? Ik ga het wel zien, heb er nu nog geen idee van.
  Melody62 componeerde ~ composed Anatevka-2017 ~ Zwijmelen op Zaterdag 250My Profile

 3. Voor iemand die van musicals houdt ga ik weinig naar voorstellingen. Deze heb ik dus ook nooit gezien.
  Maar het liedje ken ik natuurlijk wel.
  Veel plezier bij de voorstelling!

  Liefs Joanne

  1. Goedemorgen Karel

   Dat zou heel goed kunnen natuurlijk, weet ik niet, ik was er niet bij ;-)

   Daar ga ik helemaal vanuit inderdaad.

   Ja dat ook, ben net terug van werk en heb al met de honden gelopen, heerlijk weer.
   Jij ook een heel fijne dag met genieten in hoofdletters.
   Melody componeerde ~ composed Zing-Zo-288 ~My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge