Nieuws uit Emmen


♂ Ananda – 25-02-2008

Vader =
Radza 1967-2013

Moeder =
Htoo Yin Aye 1981-2012♂ Yoe Ma – 04-09-2008

Vader =
Radza 1967-2013

Moeder =
Mingalor Oo 1992-
Afgelopen woensdag zijn de 2 bullen-olifanten van Dieren Park Emmen; de 6-jarige Ananda en de 5,5 jarige Yoe Ma, verhuisd naar de dierentuin van Maubeuge in het noorden van Frankrijk.

Beide olifanten zijn één voor één in een transportkist geladen. Als eerste liep Yoe Ma vanuit de stal het plein tussen buitenverblijf en stal op. Daar hebben de verzorgers hem volgens procedure in de transportkist vast gezet, waarna Anandá volgde. Beide kisten met olifanten zijn door de zware hijskraan neergezet op een truck die speciaal ontworpen is voor dierentransporten. Aan het eind van de middag is de truck op weg gegaan naar Maubeuge. Twee vaste olifantenverzorgers begeleiden beide dikhuiden op hun reis. Zij zullen assisteren bij het uitladen van de olifanten en de nieuwe verzorgers op de hoogte brengen van alle bijzonderheden van Anandá en Yoe Ma.

In Emmen is het olifantenverblijf nu weer helemaal voor de familiegroep van Mingalar Oo, de eerste in Emmen geboren olifant. Die groep bestaat nu nog uit zes olifanten, maar de zwangerschapp van Mingalar Oo is nu zo ver gevorderd dat de geboorte van een olifantje niet lang meer op zich zal laten wachten. En dan is Ma Ya Yee ook nog drachtig waardoor over enige tijd de kudde weer zal bestaan uit 8 olifanten.

Mingalar OO, Ma Ya Yee, Shwe Zin, Einga Ta, Shwe Myar, Ein She Min, 3 dames en 3 heren dus, + 2 kalfjes die nog moeten worden geboren.
De 3 heren die er nu nog zijn zullen ook medio 2015-2017 weg moeten aangezien zij geboren zijn in 2009-2010-2011 en tot plm hum 5e a 6e jaar kunnen blijven. Zodra de hormonen de overhand gaan krijgen gaan ze het de dames erg lastig maken en men gaat uiteraard voorkomen dat hun moeders en/zussen bezwangerd worden.

4e Adoptie-Actie – 550/11

De stand  per 2 april =  €.550,00
Goed voor maar lieft 11 contracten
Prachtig! Dank jullie wel!

Een enkeling van jullie heeft het toegezegde bedrag al naar mij overgemaakt, waarvoor dank! 26 mei ga ik met een aantal loggers samen het geld overhandigen en de contracten ophalen, daarna zal ik ze uiteraard zo snel mogelijk versturen aan diegenen die er die dag niet bij zijn.

Het spreekt voor zich dat, ondanks het reeds mooie resultaat, er altijd meer geld bij mag! Hoe klein het bedrag ook, vele kleintjes maken één grote en niet alleen de dieren zijn er erg blij mee ;-)


Wie?
Hoeveel?
Welk dier?
€.50,00
Tijgers
 Bastiaan & Daphne  €.50,00  Giraffes
 Rineke  €.50,00  Olifanten
 Corry*  €.50,00  Elanden
 Truus  €.50,00  Prairiehonden
Frederique €.50,00 Pinguins
 Kakel*  €.25,00 1/2 Roofvogels
 Via Terra  €.50,00  Leeuwen
 Wilma*  €.25,00  1/2 Roofvogels
 Reismeermin  €.50,00  Nijlpaarden
Cassie  €.50,00 Neushoorns
Ton & Trui* €.50,00 Reptielen
Wie gaat mee de contracten ophalen op maandag 26 mei? :
DaphneCorry, Truus, Frederique, Reismeermin, Ton & Trui

17 maar liefst!

Onze tv staat heel vaak aan, bijna 24 uur per dag. Ook al verschillen onze smaken behoorlijk, over één ding zijn we het wel eens… we vinden documentaires over dieren op bijv. Animal-Planet en Nat Geo Wild altijd erg mooi. We kijken er graag naar omdat er veel info verschaft wordt wat weer inzicht geeft in gedrag, naast het feit natuurlijk dat het ook altijd mooi filmwerk is. Zo keken we vanmiddag ook weer naar Nat Geo Wild en zagen we een documentaire over pinguins. De voice-over vertelde dat er 17 soorten zijn… 17 maar liefst, dat intrigeerde me wel en dus ging ik op onderzoek uit. Hoe ik dus mijn nieuwsgierigheid bevredig en wellicht ook die van jullie? En ja een volgend bezoek aan een dierentuin die pinguins heeft, zal meer aandacht van me vragen dan voorheen zodra ik bij het pinguinsverblijf zal staan ;-)

 Foto Nederlandse / Latijnse naam Leefgebied
Keizerspinguin -
Aptenodytes Forsteri
In de wateren / op de ijsvlaktes van Antarctica.
Koningspinguin -
Aptenodytes Patagonicus
Cochon (1 van de Crozet eilanden), Kerguelen,
Prince Edward Eilanden en Zuid-Georgie
Adeliepinguin -
Pygoscelis Adeliae
Ross Sea, het Antarctische schiereiland en
de Scotia Arc en Prydz Bay.
Stormbandpinguin -
Pygoscelis Antarctica
Antarctische schiereiland, Zuid-Shetland, Zuid-Orkney,
Zuid-Sanwich, Zuid-Georgie, Bouvet, Kaap-Hoorn.
Ezelspinguin -
Pygoscelis Papua
Antarctisch Schiereiland en Antarctica.
Macaronipinguin -
Eudyptes Chrysolophus
Zuidelijk Chili, Falkland Eilanden, Zuid-Georgie
Rotspinguin -
Eudyptes Chrysocome
Falkland Eilanden, Prins Edward en Marion Eilanden,
Tristan da Cunha, St.Paul.
Marquariepinguin -
Eudyptes Schlegeli
Macquarie Eiland, Bishop en Clek Eilanden
Grote kuifpinguin -
Eudyptes Sclateri
Bounty en Antipodes Eilanden, Campbell Eiland en
zuidoosten van Nieuw-Zeeland.
Snares pinguin -
Eudyptes Robustus
Snares Eilanden
Fiordland kuifpinguin -
Eudyptes Pachyrhyngus
Zuidwest kust Nieuw-Zeeland, Solander Eiland,
Stewart Eilanden
Dwergpinguin -
Eudyptes Minor
Tussen Penguin Island bij Perth (Australie) tot
Stewart Island (Zuid Nieuw-Zeeland)
Geeloogpinguin -
Megadyptes Antipodes
Zuidwestkust van Nieuw Zeeland, Stewart Eiland,
Auckland Eiland en Campbell Eiland
Zwartvoetpinguin -
Spheniscus Demersus
op het vaste land tussen Hollamsbird
(een eiland bij Namibie) en Algoa Bay (Zuid-Afrika)
Magelhaenpinguin -
Spheniscus Magellanicus
Argentinie en Chili
Humboldtpinguin -
Spheniscus Humboldti
Chili en Peru
Galapagospinguin -
Spheniscus Mendiculus
Galapagos Eilanden

Bij het zoeken naar de juiste afbeeldingen kom ik dus ook gelijk tot ontdekking dat veel soorten dan wel verschillende namen hebben maar toch heel erg op elkaar lijken. Verder kijkend dan mijn neus lang is lees ik vervolgens dat al lijken ze erg op elkaar er toch verschillen zijn, bijv. in lengte of breedte maar ook de kleuren en de vormen van bijv. strepen op de borst etc.

Wat ik ook nog niet wist is dat ze niet allemaal in hetzelfde soort wateren leven…. je hebt dus pinguins die de voorkeur geven aan het koude water maar je hebt er ook die de voorkeur geven aan het warme water…
De soorten die de voorkeur geven aan het koude water zijn: Keizer-, Koning-, Adelie-, Stormband-, Ezels-, Rots-, Macaroni- en Schegeldpinguins.
De soorten die de voorkeur geven aan het warme water zijn: Zwartvoet-, Magelhaen-, Humboldt-, Galapagos-, geeloog-, Dwerg-, Witvleugel-, Grote Kuif-, Fiordlandkuif- en Snareskuifpinguin.

Nieuwe naam

Een compleet nieuwe dierentuin in Emmen….
Er is al veel over gezegd en geschreven….
Bij een nieuwe dierentuin hoort een nieuw logo en ook een nieuwe naam…..
Die 2 zaken zijn vandaag bekend gemaakt…

transwildlands2

Zowel het logo als de naam vind ik erg mooi al zal ik vast wel de term ‘Noorder Dierenpark’ blijven gebruiken ;-)

Update 4e Adoptie-Actie Dierenpark Emmen

9 februari schreef ik voor het laatst over…. het is dus weer tijd voor een update.
De stand  per die datum is €.500,00 oftewel 10 contracten…. een prachtig resultaat waarvoor ik dankbaar ben!

De actie loopt nog even door… hij eindigt op 26 mei als ik met een aantal loggers naar het dierenpark ga om het geld te overhandigen en de contracten in ontvangst te nemen waarna ik er uiteraard zo snel als maar immers mogelijk is voor zal zorgen dat iedere adoptant zijn/haar contract op diens deurmat zal vinden.

Hieronder nog even een overzicht van hoe de zaken er vandaag voorstaan….
Het resultaat is, zoals ik al benoemde, prachtig maar uiteraard zit er geen stop op, oftewel ‘bultje bultje kin nog meer op’ ;-)

Wie dus nog ergens een eurootje heeft liggen en mij, en de andere collegabloggers, maar met name de dieren wil helpen nodig ik van harte uit het mij te laten weten.

Wie?
Hoeveel?
Welk dier?
€.50,00
Tijgers
 Bastiaan & Daphne  €.50,00  Giraffes
 Rineke  €.50,00  Olifanten
 Corry  €.50,00  Elanden
 Truus  €.50,00  Prairiehonden
Frederique €.50,00 Pinguins
 Kakel  €.25,00 1/2 Roofvogels
 Via Terra  €.50,00  Leeuwen
 Wilma  €.25,00  1/2 Roofvogels
 Reismeermin  €.50,00  Nijlpaarden
Cassie  €.50,00 Neushoorns
Wie gaat mee de contracten ophalen op maandag 26 mei? :
DaphneCorry, Truus, Frederique, Reismeermin

Giraffe Baby

girafje020314


Gisteren, heeft in DIERENPARK EMMEN een girafje het levenslicht mogen zien. Moeder Hidaya beviel in de vroege zondagochtend van een prachtig en gezond kalfje. Het kalfje is ongeveer 1,90 meter lang en 54 kilo zwaar en staat samen met zijn moeder op stal. Dinsdag komt een dierenarts naar het diertje kijken en dan zal duidelijk worden of het een mannetje of een vrouwtje is. Dan krijgt de giraffe waarschijnlijk ook een naam. Overigens is dit niet de laatste jonge giraffe die dit jaar wordt verwacht in Emmen. Eén van de andere dames in de kudde is ook in verwachting.

Dierenpark Emmen, van harte gefeliciteerd met deze nieuwe aanwinst.

Daphne en ik vertrokken vanmiddag om in Emmen op kraambezoek te gaan….

natuurlijk maakte ik veel meer foto’s…. klik HIER

Update 05-03-2014: Het is dus een jongetje en hij heeft naam Kubwa gekregen, wat ‘de grootste’ betekent.

Dierenpark Emmen

Vanochtend reed ik om even over elven het parkeerterrein van het treinstation in Emmen op alwaar ter zelfde minuut de trein kwam binnen rijden die RINEKE vanuit het zuiden naar het noorden had vervoerd. We reden naar de andere kant van het spoor alwaar we de auto gratis konden parkeren en liepen vervolgens naar DIERENPARK EMMEN. We troffen het met het weer, ondanks de kou was en bleef het heel de dag droog. We begonnen met koffie en thee en daarna gingen we aan de wandel.

Er was weer van alles te zien, ook veel jong spul, zo leuk maar ook wel erg vroeg in het jaar…. Bij de savanne liepen we bekenden tegen het lijf…. TON & TRUI liepen er, even gezellig gekletst en toen weer verder. We dronken weer koffie en thee bij de bavianen terwijl we naar de verzorgster luisterden. Daarna op naar de leeuwen want ik was wel nieuwsgierig naar hoe groot die inmiddels zouden zijn. Zowel vader Zulu als Moeder Tia en Tante Brandy lagen lui in het zand. Moeder Tia het meest alert want haar kroost was druk doende met van alles en nog wat. De geluiden van het publiek is kennelijk iets waaraan de jonge leeuwen nog niet helemaal gewend zijn, zeer alert en alles willen ziend hielden ze ons in de gaten. Daarbij was zoontje Timba het meest dapper want hij kwam naar het raam waarachter wij stonden. Zijn zusjes Dalila, Aisha en Lula hielden iets meer afstand. Moeder Tia had het er maar druk mee.

Toen terug naar de olifanten want hun voertijd was bijna aangebroken. Verzorger Dennis kwam weer van alles vertellen en de kinderen die bij hem stonden waren één en al oor, de volwassenen ook trouwens. Nadat het publiek was weggestroomd hebben we nog even met Dennis gepraat want we waren wel nieuwsgierig naar de vorming van de nieuwe kudde en ook Rineke had natuurlijk wel vragen mbt haar adoptiekinderen. Zij doet immers ook dit jaar weer mee met mijn adoptie-actie?! De kudde is al behoorlijk verkleind na het vertrek van bijna de helft van de groep naar Dierenrijk in Mierlo/Nuenen. En niet te vergeten het overlijden van Radza. Op dit moment zijn er nog 8 olifanten aanwezig. Eerdaags gaan er 2 weg. Bullen Ananda en Yoema zijn inmiddels op een leeftijd gekomen dat ze het de dames erg moeilijk maken en dus gaan die beide heren in de ochtend naar buiten en mag de rest van de kudde dat ‘s middags. Waar beide heren heengaan is nog niet bekend maar men hoopt dat wel op korte termijn te realiseren. Dan blijven er zes over…. 3 dames; Mingalar OO (’92) en Ma Ya Yee (’99), {zijn beiden drachtig en men hoopt nog voor de zomer 2 baby-olifantjes te mogen verwelkomen}, en Shwe Zin (’07). 3 mannen; Einga Tha (’10), Shwe Myarr (’11) en Ein She Min (’09). Bullen: Einga Tha; 9-3-2010, is een zoon van Htoo Kin Aye. Shwe Myarr 08-08-2011, is een zoon van Mingalar OO. Ein She Min 23-05-2009 is een zoon van Ma Ya Yee. Koeien: Shwe Zin 08-08-2007, Ma Ya Yee 02-05-1999 en Mingalar OO 01-03-1992, zijn alle drie dochters van Htoo Kin Aye die stierf op 11 juni 2012. Deze koe kwam in Emmen op 27 juni 1988 vanuit Yangon Zoo alwaar zij binnenkwam in 1988 nadat zij werd geboren in het wild in Myanmar op 01 april 1981.

De verzorger Dennis vertelde ook nog dat men op termijn een nieuwe bul in de kudde wil hebben om een schone bloedlijn te garanderen, het kan immers niet de bedoeling zijn dat de zonen die er nu zijn blijven en hun moeders of tantes of zussen bezwangeren… Dat is dus afwachten, eerst maar eens zien wat er geboren gaat worden uit beide drachtige koeien, het liefst natuurlijk meiden zodat die kunnen blijven ipv over een jaar of 4 a 5 weer te moeten verplaatsen.

Aan het eind van de middag warmden we ons tot slot weer op in de vlindertuin waarna we de straat overstaken om restaurant Markant aan te doen. Daar hebben we genoten van hete thee en koffie en lekker eten, we kozen voor een pannekoek en Thaise kip. Dat viel er zeer smakelijk in, zoals we van daar gewend zijn. Daarna liepen we naar de auto terug en zette ik weer even later Rineke bij het station af waar haar trein al stond te wachten, goed getimed dus. Daarna kon ik de nog een klein uurtje rijden om even voor half zeven het huis in te kunnen stappen. We kunnen terug kijken op een mooie en hele gezellige dag. Ik heb niet zoveel foto’s gemaakt als gebruikelijk, maar toch wel nog een leuk aantal, dat je HIER kunt bekijken.


Artis

Zo af en toe heb je een dagje, ‘even weg van alles’ echt zó nodig. Daphne en ik waren al weer enige tijd aan zo’n daggie toe en we hadden ervoor gekozen naar Artis te gaan, zij was daar nog nooit geweest. We zouden vorige week al maar het weer zoals dat toen voorspeld was maakte dat we besloten het een week op te schuiven. Dit bleek achteraf een strak plan want eind vorige week kreeg ik een aantal vrijkaarten kado, nooit verkeerd of wel dan? En zo stapten we vanochtend rond 8-en de auto in. De weersvoorspellingen beloofden in ieder geval droog weer en ook zou ‘Loie Evert’ (de zon dus) zich regelmatig vertonen, zo beloofde Piet Paulusma gisterenavond. Onderweg kwam de zon er al bij en die is met tussenpozen ook veel bij ons geweest. Het zou wel frisjes worden maar daar kun je je tegen kleden, kortom, we gingen.

Klokslag 10 uur reden we het parkeerterrein op en even later liepen we de ingang van de dierentuin door. We begonnen uiteraard met koffie en thee en daarna gingen we op pad. Het was een heerlijke dag en we genoten volop van al het moois dat er te zien was, ondanks dat ook veel dieren toch nog wel onderdak zaten, waarschijnlijk vanwege de kou. Ook constateerde ik tot mijn plezier dat men nog steeds bezig is het park te verbouwen en vooral verbeteren qua leefruimte voor de dieren. Het park ziet er toch al stukken beter uit dan voorgaande jaren. Fijn te zien dat er kennelijk toch de nodige middelen zijn gekomen! Bij de ingang deden we met liefde nog een extra duit in het zakje voor het spaarpotje dat men momenteel open heeft staan om het olifantenverblijf te vergroten.

Rond half vijf stapten we weer de auto in en om even na zeven stapten we het huis binnen. Samen et zo’n 1000 foto’s thuis gekomen, kropen we met de laptop op de bank om de foto’s te bekijken. Met elkaar erover praten ook natuurlijk want dat we nog lang niet professioneel genoemd kunnen worden is wel een feit. Is niet erg, nog alle tijd om bij te leren en daar voegen we in april samen weer een stuk bij als we een cursusdag hebben.

Na het wissen van enkele foto’s bleven er aan mijn kant 415 over…. Daphne gaat haar serie nog even opschonen en zal later een link naar haar map op Picasa bekend maken. De mijne kun je H I E R bekijken. Ze niet echt geweldig vind ik zelf maar ja soms zit het mee en soms niet. Een volgende keer dan maar beter of niet dan? Wellicht maandag als ik met Rineke dierenpark Emmen weer onveilig ga maken ;-)

Update

21 januari startte ik de 4e adoptie actie voor Dierenpark Emmen.
We zijn ruim 2 weken verder en gezien de status van vanavond vond ik wel tijd voor een update…. Enorm dankbaar, en wederom trots op het bloggend volkje waarvan ik al ruim 10 jaar deel uitmaak, kan ik blij melden dat er op dit moment 10 contracten geregeld mogen worden nadat ik vanavond van een logger 50,00 kreeg toegezegd. Een fantastisch resultaat tot dusver en kan alleen nog maar mooier worden!!

Wie?
Hoeveel?
Welk dier?
€.50,00
Tijgers
 Bastiaan & Daphne  €.50,00  Giraffes
 Rineke  €.50,00  Olifanten
 Corry  €.50,00  Elanden
 Truus  €.50,00  Prairiehonden
Frederique €.50,00 Pinguins
 Kakel  €.25,00 1/2 Roofvogels
 Via Terra  €.50,00  Leeuwen
 Wilma  €.25,00  1/2 Roofvogels
 Reismeermin  €.50  Nijlpaarden
Cassie  €.50 Neushoorns
Wie gaat mee de contracten ophalen op woensdag 26 mei? :
Corry, Truus, Frederique, Reismeermin

Adoptie-Actie Dierenpark Emmen *4*

Adoptie-Actie Dierenpark Emmen nr. 4 :
Per 2 februari €.450,00 = 9 contracten!!!!

Het nieuwe jaar is al weer 21 dagen oud….
Zoals de drie voorgaande jaren wil ik ook dit jaar weer proberen de dieren in DIERENPARK EMMEN een handje te helpen en vraag ik weer om jullie hulp daarbij!

Je kan een dier(soort) adopteren voor €.50,00. Natuurlijk is het net als voorgaande jaren ook dit jaar weer mogelijk om met kleine bedragen dat bedrag van €.50,00 euro bij elkaar te halen. Immers, vele kleintjes maken één grote?

Wellicht is het ook dit jaar weer mogelijk om met een grote groep mensen meerdere contracten te realiseren. De laatste keer, 2013, waren dat er 9. De keer daarvoor, 2012, waren dat er 4. En de keer daarvoor, 2011, waren dat er 11. Dit zijn allemaal prachtige resultaten waarop wij als bloggers gezamenlijk heel trots mogen zijn. (En dankbaar in mijn geval.) Eveneens is het zo dat de dierentuin in Emmen, ons daar ook elke keer enorm dankbaar voor is; getuige wel het feit dat zij al 2x een kadootje bij iedere enveloppe instopten voor de individuele adoptant.

Kortom… ik vraag ook dit jaar weer jullie hulp. Elke euro is zeer welkom en onder het mom van: “beter één dan geen” hoop ik dat er weer een mooi bedrag samenkomt uiteindelijk en ik weer vele enveloppen op de post mag doen, zodra ik de contracten heb gehaald op maandag 26 mei. Wil jij als adoptant mee om die contracten te halen ben je uiteraard van harte welkom!!

Laat het me maar weten! Je mag het hier in een reactie achterlaten maar je mag me uiteraard ook mailen op melodymusic62@gmail.com of in een berichtje op whats-app of sms achterlaten. Je kan me ook vinden op Twitter (Melody62) & Facebook (Koba Steenkamp), of laten horen door mij te bellen. Hoe dan ook ik lees/hoor héél graag dat jij ‘JA!” schrijft/zegt.

Wie?
Hoeveel?
Welk dier?
€.50,00
Tijgers
 Bastiaan & Daphne  €.50,00  Giraffes
 Rineke  €.50,00  Olifanten
 Corry  €.50,00  Elanden
 Truus  €.50,00  Prairiehonden
Frederique €.50,00 Pinguins
 Kakel  €.25,00 1/2 Roofvogels
 Via Terra  €.50,00  Leeuwen
 Wilma  €.25,00  1/2 Roofvogels
 Reismeermin  €.50  later in te vullen
Cassie  €.50  later in te vullen
Wie wil mee contracten halen op maandag 26 mei? : Corry, Truus, Frederique, Reismeermin